Impérium 1/12 (1997)

Ryszard Kapuscinski. Četba na pokračování z knihy reportáží polského autora o rozpadu bývalého SSSR. Překlad Dušan Provazník. Připravil Andrzej Magala. Režie Ivan Chrz.

Čte Jiří Ornest.

Natočeno 1997. Repríza 1. dílu 12. 6. 2022 (ČRo Plus, 23:33 h) v cyklu Radiokniha.

Pozn.: Když příslušníci NKVD začali ke konci druhé světové války odvážet z Pińsku místní obyvatele a postupně mizeli spisovatelovi spolužáci či sousedi z ulice, utekl společně s matkou do Polska. To bylo jeho první setkání s Impériem, o kterém reportér později napíše svoji snad nejvíce sugestivní knihu – reportáž, která vznikala de facto po celý život. V roce 1987, kdy se moloch začal pomalu, ale jistě rozpadat, absolvoval Kapuściński téměř dvouleté putování po celém Svazu, od západu na východ. Sovětské Rusko bylo překvapujícím monolitem, kolem dokola obehnaným kilometry zrezivělých drátů a neproházeným sněhem, přelidněným homines sovietici, jež byli zaskočeni i tím nejbanálnějším dotazem, který jim mohl cizinec zadat. Viděl Impérium, jež se skládalo z tolika různých republik, z tolika odlišných tradic, kultur a národů – ze ctihodných Uzbeků, kteří celé hodiny vydrželi pít zelený čaj na slunečním žáru, z Gruzínů, kteří vychvalovali život v nekonečných přípitcích pronášených během bohatých večeří, z Turkmenů, kteří žili ve městech obklopených pouští, z Azerů, jejichž ropné město Baku se nachází na vrcholcích hor, jež pohltilo moře…

Obsah: 1. Impérium -  2. První setkání s impériem – 3. Druhé setkání s Impériem.  – 4. {Pád Chrámu Krista Spasitele} – 5. Díváme se, pláčeme.  -

Lit.: Jurzykowská, Gabriela: Impérium. Cyklus reportáží Ryszarda Kapuścińského o rozpadu Sovětského svazu. In web ČRo Plus, 12. červen 2022 (článek). – Cit.: Impérium je publicistické dílo, ve kterém se Ryszard Kapuściński věnuje svému životnímu tématu, kterými byly politika a duchovní dekolonizace světa. Líčí rozpad Sovětského svazu, poslední koloniální říše. (…)

Ryszard Kapuściński se poprvé setkal s Impériem ještě jako školák, když Rudá armáda obsadila v roce 1939 východní část tehdejšího Polska. Ve své knize doslova cestuje časem a líčí nejen historická fakta, ale i vlastní vzpomínky.

Kapuścińského cyklus reportáží nás zavádí nejen do Moskvy, na Ukrajinu, na Kavkaz, ale i do nejzazších míst říše, jako je Vorkuta za polárním kruhem, nebo Kolyma v nejvýchodnějším cípu Sibiře. Dílo Impérium je dnes tak víc než aktuální cestou do nitra sovětského systému.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)