Perunův hněv 1/7 (2021)

Arnošt Vašíček. Čtení z knihy českého záhadologa. Pro rozhlas připravila Eva Lenartová. Režie Tomáš Soldán. Technická spolupráce mistr zvuku Marek Hoblík.

Účinkuje Tomáš Jirman.

Nastudovala Ostrava v roce 2021. Premiéra 1. dílu 9. 1. 2022 (ČRo Ostrava, 15:30 h.) v cyklu Rozhlasové listování.

Pozn.:  Zveme vás do beskydského podzemí, které ukrývá nejenom uhlí, ale taky třeba zlatou sochu boha Radegasta nebo tajemnou ničivou zbraň. (anotace)

Lit.: Lenartová, Eva: Arnošt Vašíček: Perunův hněv. In web ČRo Ostrava, 20. únor 2022 (článek). – Cit.:  Perunův hněv je fantasy thriller, jehož děj se odehrává v Beskydech. I když označení fantasy by autor zcela nejspíš odmítl, a vlastně právem. V příběhu nenajdeme nic, co by se nemohlo stát nebo co by se už někde na Zemi prokazatelně nestalo.

Beskydy představuje Arnošt Vašíček jako krajinu s výrazně magickou minulostí, jež ovlivňuje i současnost. Kdo si až dosud myslel, že slovo Valašsko vzniklo na základě italské migrační vlny, tedy příchodu Vlachů, bude vyveden z omylu. A bude se mu to líbit. (…)

Děj velmi dramatického příběhu, ve kterém dojde i k vraždám, se točí kolem bájné hory Radhošť. A kolem uhelného dolu na Frenštátsku. Někdo touží po pokladu ukrytém v jeskynním systému pod Radhoštěm a někdo zase po uhlí.

Zdá se, že nejlepší bude, když uhlí i poklad zůstanou tam, kde až doposud byli, ale jak to vysvětlit těm, kteří si nic vysvětlit nenechají a někteří kolem sebe navíc mávají zbraněmi?

Prozradit můžeme, že hrdinové knihy Perunův hněv to nakonec dokážou, ale cesta ke šťastnému konci bude velmi složitá. Minulost se prolíná s přítomností a šanci na přežití má jen ten, kdo rozumí místní krajině a kdo ctí její historii. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)