Diablom posadnutí 1/12 (Běsi, 2021)

Fjodor Michailovič Dostojevskij. Četba na pokračování.

Účinkují Beáta Drotárová, Alena Ďuránová, Tatiana Poláková, Henrieta Kecerová, Adriana Ballová, Petr Cibula a Juraj Zetyák.

Nastudovaly Košice v roce 2021. Premiéra 10. 1. – 25. 1. 2022 (SRo Rádio Devín, 22,30-23,00 h.). Repríza 1. dílu 14. – 20. 2. 2022 (SRo 8 Rádio Litera). Repríza 31. 7. – 12. 8. 2023 (SRo Rádio Devín).

Alternativní verze názvu: Ďáblem posedlí

Pozn.:  Román Diablom posadnutí vychádza z mravnej polemiky, že ak Boh nie je, všetko je dovolené. Všetka hĺbka autorovho umenia je v typoch a charakteroch jednotlivých postáv. A tak „diablom posadnutí“ sú pyšný a sebavedomý Stavrogin, racionálny Kirilov a podlý Verchovenskij, okolo ktorých sa rozvíja čudesne prepletený život v malom vidieckom mestečku,  kdesi ďaleko v Rusku, koncom 19.storočia. Román však možno chápať aj ako filozofickú úvahu, alebo aj ako psychologickú detektívku – a ich strojcami sú  ľudia posadnutí. Ale netreba zabúdať, že Dostojevského tvorba  odhaľuje najmä ruskú dušu. 12 časťové čítanie na pokračovanie z knihy Diablom posadnutí vzniklo v spolupráci so Štátnym divadlom Košice. Budete v ňom počuť Beátu Drotárovú, Alenu Ďuránovú, Tatianu Polákovú,  Henrietu Kecerovú, Adrianu Ballovú, Petra Cibulu a Juraja Zetyáka v pracovné dni od 10. do 25.januára o 22,30 v Rádiu Devín.

Lit.: anonym: Čítanie na pokračovanie: F. M. Dostojevskij / Diablom posadnutí. In web SRo Rádio Devín, 7.  1. 2022 (článek).-  Cit.: Tvorba F. M. Dostojevského odhaľuje ruskú dušu. Román Diablom posadnutí vychádza z mravnej polemiky, že ak Boh nie je, všetko je dovolené. Všetka hĺbka umenia je v typoch a charakteroch jednotlivých postáv. A tak diablom posadnutí sú hrdinovia diela – pyšný a sebavedomý Stavrogin, racionálny Kirilov a podlý Verchovenskij, okolo ktorých sa rozvíja čudesne prepletený život v malom vidieckom mestečku, kdesi ďaleko v Rusku koncom 19. storočia. Text však možno chápať aj ako filozofickú úvahu, alebo aj ako psychologickú detektívku – a ich strojcami sú ľudia posadnutí.

12 časťové čítanie na pokračovanie z knihy Diablom posadnutí vzniklo v spolupráci so Štátnym divadlom Košice.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)