Jak se plaší smrt 1/10 (2022)

Antonín Liška. Četba na pokračování. Rozhlasová úprava a režie Lubomír Koníř. Zvukový mistr Michal Kolář.

Účinkuje Martin Hruška.

Připravil ČRo České Budějovice v roce  2022. Premiéra 1. dílu 13. 10. 2022 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Obsah: 1. Generál Antonín Liška – pilot a bývalý člen britského RAF ve svém poutavém vyprávění zachytil typické a zároveň jedinečné osudy československých pilotů bojujících v době druhé světové války právě v řadách RAF. Antonín Liška pochopitelně vychází z vlastní zkušenosti. S těžkým zraněním přežil výbuch svého letounu a po návratu z Anglie ho po roce 1948 – podobně jako mnohé spolubojovníky – čekalo propuštění z armády, perzekuce a pronásledování. Do hodnosti generála byl povýšen až po roce 1989.

2. Piloti stíhaček se vracejí z boje a s napětím čekají na ty, kteří ještě nepřistáli. Nováček Petr Zábran se nakonec šťastně vrací na základnu, ale dva piloti jsou ztraceni. Prožité napětí jdou večer piloti uvolnit do blízkého baru, tady se plaší všudypřítomná smrt.

3. Mladý stíhací pilot Petr Zábran se nocí vrací z baru na letiště. Cestou ho zaskočí noční nálet. Nouzový úkryt skýtá i nečekané setkání. Hrůzy války na chvíli ustupují do pozadí, ale návrat na letiště všechno vrací do kruté reality.

4. Rok 1942. Noční nálety na Anglii si vynutily i novou strategii stíhacího letectva, noční stíhače. Novému způsobu boje, kdy klíčovou roli hrají radary a souhra navigátora s pilotem, si osvojují i českoslovenští letci. Ale ani ve chvílích zaslouženého odpočinku od bojového vypětí nelze uniknout strašlivým důsledkům bezohledné války.

5. Rok 1939. Vojenští piloti se snaží uprchnout z okupovaného Československa do Polska. Cesta vede přes Ostravu a blízkou hranici a je plná nebezpečí. Nebyla by vůbec myslitelná bez statečné a do detailu zorganizované pomoci řady místních lidí, jejichž jména musí zůstat zapomenuta.

6. Cesta vlakem na krátkou dovolenou do Skotska je dost dlouhá na to, aby z hloubi paměti vyvolala další vzpomínky. Třeba na podivné setkání s bývalým spolužákem v Cařihradu během komplikovaného přesunu letců na západ Evropy. Zprávy o osudu nejbližších, kteří zůstali doma, jsou zdrcující.

7. Noční stíhači se vracejí z bojového letu s nefunkční vysílačkou. Mateřské letiště Whitehill je ovšem poškozeno bombardováním. Jediná možnost je nouzové přistání mimo rozbitou přistávací dráhu. Nervozitu z nebezpečného manévru zahání dvoučlenná posádka humorem i vzpomínkami na společný útěk z protektorátu.

8. Mladý pilot Petr Zábran už není žádným nováčkem. Vrací se z bojového letu nad Francií. Pronásledují jej výčitky, že v minulosti v kritické chvíli zpanikařil. Nad kanálem si všimne britského bombardéru, čelícího útoku čtyř německých stíhaček. Teď může napravit své dřívější selhání. Ve skutečném boji však často platí, že je život za život.

9. Na smrt se nedá zvyknout ani uprostřed válečného běsnění. Umírající pilot ještě dokázal přistát na domovském letišti. Po chvíli na stejném letišti nouzově přistává poškozený, ale zachráněný bombardér s kanadskou posádkou. A postupně se vyjevuje statečný čin českého pilota. Ale smrt ještě neukojila svůj hlad.

10. Připravuje se spojenecká invaze do Francie. Stíhači jsou v pohotovosti, aby chránili strategické přístavy. Někteří už počítají poslední dny do ukončení bojové povinnosti. A často spoléhají i na své tajné talismany. Jenomže slova poslední boj mohou být krutě dvojsmyslná. A záludná smrt může mít i děsivě groteskní podobu. Připomeňme si, že Antonín Liška vychází z vlastní zkušenosti, neboť i on byl pilotem RAF. Sám s těžkým zraněním přežil výbuch svého letounu a po návratu z Anglie jej po roce 1948 – podobně jako mnohé spolubojovníky – čekalo hořké propuštění z armády, perzekuce a pronásledování. Do hodnosti generála byl povýšen až po roce 1989. Zemřel v Plzni v roce 1998, bylo mu 87 let.

Lit.: Blažejovská, Alena: Antonín Liška: Jak se plaší smrt. In web ČRo Plus, 14. říjen 2022 (článek). – Cit.: Kniha pojednává převážně o osudech pilotů 312. československé stíhací perutě, ve které Antonín Liška sloužil, jména pilotů jsou změněna. Kniha vznikla za dlouhého pobytu v nemocnici, autor byl totiž těžce raněn.

Antonín Liška se narodil v roce 1911 v Hromnicích u Plzně. Absolvoval Vojenskou akademii v Hranicích a stal se vojenským letcem. V červenci 1939 odešel do Polska, kde byl přijat do polského letectva. Po vypuknutí 2. světové války se spolu s dalšími československými letci ocitl v internaci na území Sovětského svazu. (…)

Tato skupina byla následně odeslána složitou cestou okolo Afriky do Francie, ale vzhledem k rychlému vývoji válečných událostí nakonec doplula v říjnu 1940 do Velké Británie. Antonín Liška prošel výcvikem na stíhačkách Hurricane a Spitfire a byl zařazen do 312. československé stíhací peruti RAF.

Při bojovém letu v červnu 1942 utrpěl těžká zranění a po rekonvalescenci pracoval na velitelství dopravního letectva jako styčný důstojník. Po skončení války se vrátil do Československa a působil jako velitel Leteckého dopravního pluku, kde mimo jiné létal i s ministrem zahraničí Janem Masarykem. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)