Ex libris – Red Tape: Radio and Politics in Czechoslovakia, 1945-1969 (2024)

V březnu letošního roku vyšla ve vydavatelství Stanfordské univerzity kniha s názvem Red Tape, pojednávající o československém rozhlasu a politice v letech 1945 až 1969. Její autorkou je skotská historička Rosamund Johnston. Publikace je sice zatím dostupná pouze v angličtině, svým zaměřením na historii Československého rozhlasu ve středoevropském kontextu si ale žádá o zvýšenou pozornost také českého čtenáře. Rozhovor s Rosamund Johnston pro pořad Ex Libris připravil Tomáš Dufka.

Natočeno 2024. Premiéra 7. 5. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.).

Lit.: Dufka, Tomáš: Zahraniční zpravodajka Věra Šťovíčková byla „poster girl“ socialismu, říká autorka nové knihy o rozhlasu a politice. In web ČRo Plus, 7. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Skotská historička Rosamund Johnston v rozhovoru pro pořad Ex libris vysvětluje, jaký byl ve 40. až 60. letech vztah rozhlasových redaktorů, posluchačů a politiků. Také proč magnetofonový pásek přinesl revoluci a čím to, že rakouský rozhlas měl i své české posluchače.  (…) Její nová publikace vyšla v angličtině ve vydavatelství Stanfordské univerzity letos v březnu. A jak v rozhovoru upozorňuje, název Red tape se do češtiny překládá jen velmi těžko. „Chtěla jsem jím poukázat na rozhlas i politiku, což jsou dva pilíře mé knihy,“ přiznává.

„Novináři byli strašně důležití pro vytváření jazyka, kterým se vyjadřoval vztah k socialismu. Politici pak tento jazyk často přejímali,“ myslí si Johnston.

Rozhlasoví pracovníci pro československý stát zároveň představovali důležité reprezentanty socialismu v zahraničí. Zpravodajka v Africe Věra Šťovíčková, která v srpnu 1968 patřila k výrazným tvářím svobodného rozhlasového vysílání a na začátku normalizace byla donucena z rozhlasu odejít, se v 60. letech stala symbolem socialistické ženy – holky z plakátu, která může dělat to samé co muži. I když – jak sama později přiznávala – realita byla značně odlišná. (…)

Rosamund Johnston (narozena 1984) je historička a novinářka, žijící mezi Rakouskem a Českem. Zabývá se dějinami střední Evropy s důrazem na socialistické Československo. Působí na Vídeňské univerzitě v Research center for the history of transformations (v Centru pro výzkum dějin transformací). V březnu 2024 jí ve Stanford University Press vyšla kniha Red tape. Radio and politics in czechoslovakia, 1945-1969.  V roce 2019 vydala spolu s Lenkou Kabrhelovou v nakladatelství Host knihu rozhovorů s americkými intelektuály Havel v americe. V současnosti s kolegy z fakulty Sociálních věd Univerzity Karlovy pracuje na mezinárodním grantovém projektu Linking Arms: Central Europe´s Weapons Sector, 1954-1994.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)