Můj život s Blondie 1/? (1994)

Jiří Klobouk. Četba na pokračování. Režie Dagmar Jaklová.

Čte Miroslav Rataj.

Nastudoval ČRo Ostrava v roce 1994.

Lit.: Faltýnek, Vilém: Z tvorby Čechoameričana Jiřího Klobouka. In web ČRo 7 Radio Praha, 19. 9. 2009 (článek + ukázka k poslechu). – Cit.: Informací o něm v Čechách není mnoho, žije totiž od roku 1968 v emigraci v Severní Americe. Dlouhá léta žil v Kanadě, před 6 lety přesídlil do USA. Narodil se v roce 1933 v Uherském Hradišti. Profesí vystřídal řadu, nejprve studoval medicínu, později pracoval jako horník, působil jako jazzový pianista, pracoval v televizi jako kameraman a scénárista. Jeho dramatický debut – televizní hra Kdo stoupá do schodů – byl v roce 1963 zakázán, ve stejném roce uvedl Československý rozhlas jeho první rozhlasovou hru Dva někdy někde. Napsal celkem 12 rozhlasových her, věnoval se i poezii (sbírka Hudba po půlnoci), povídkové (Americká žena a jiné povídky) a románové tvorbě. Některé ještě v Česku nevyšly, zato román Můj život s Blondie se nyní objevuje už podruhé.

Hlavním hrdinou románu je hudebník perkusista, který od mládí žije s rozpolcenou myslí. Vnímá sice skutečnost, dvakrát se dokonce ožení a stává se otcem, rozvede se – ale zároveň po celou dobu plane láskou ke světoznámé pěvecké hvězdě, jako by byla jeho vyvolenou. Román působí až surrealisticky, snové obrazy se čím dál víc prolínají s realitou, napětí stoupá. Zvlášť když populární zpěvačka má opravdu přijet koncertovat do města, kde její vytrvalý „obdivovatel“ bydlí se svou kanadskou družkou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)