DAV 1/8 (2023)

Jozef Tomáši-Dumín (1), Andrej Sirácky (2), Daniel Okáli (3), Ján Rob Poničan (4), Edo Urx (5), Jarko Elen (6), Jozef Zindr (7), Peter Jilemnický (8). Režie Adam Hanuljak.

Čte Matej Landl.

Natočeno 2023. Repríza 11. – 26. 3. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Obsah: 1. Verklík – 2. Nemocní ľudia – 3. Vysťahovalec – 4. ??? -  5. Dva fragmenty, Pastierska rozprávka, Koncert v parku – 6. Hadie – 7. Dohorel, Kruh, Pieseň slobody, Kliatba – 8. Ľavý bek S. K. Rudej hviezdy a dievča s fialkami.

Lit.: Šaráková, Lucia: Storočnica Jozefa Kronera a výpravy na južný pól II. In web SRo 8 Rádio Litera, 18. 3. 2024  (článek). – Cit.: Tento týždeň sa bude o niečo viac vlniť našim éterom hlas Jozefa Kronera. Storočnicu tohto vzácneho herca si pripomenieme rozprávkou a dvoma hrami pre mládež. V rozprávke Kamenné srdcia nám Jozef Kroner ožije v postave dobrého starčeka, v hre Slepý Matej herec prepožičia hlas prvému slovenskému kolportérovi Matejovi Hrebendovi. A započujete ho aj vo vrcholnom výbere tohto týždňa – v hre Cesta víťazstva (o výprave R. Amundsena na južný pól). V téme antarktických výprav môžete zostať aj vďaka dramatizácii Odyseus v ľade. Svetový deň poézie si navodíme hneď trikrát – budete počuť verše I. Lukáčovej, P. Bunčáka a J. Andruchovyča. Určite si nenechajte ujsť ani vzácnu a dlho nevysielanú hru Zvon bez veže (venovanú Matejovi Belovi). V rámci cyklu V skratke bude mať premiéru esej L. Bodika.

Tento týždeň pokračujeme v čítaní z knihy DAV. Modernizačné úsilia poprevratovej literárnej generácie a jej zápas o modernú podobu slovenskej prózy nachádzali jeden z najvýraznejších prejavov práve v tvorbe davistov. Tá predstavuje v mnohých prípadoch výrazovo, tvarovo a ideovo to najambicióznejšie, čo v prvej polovice dvadsiatych rokov 20. storočia u nás vôbec môžeme nájsť. Publikáciu zostavil básnik a literárny historik Michal Habaj. Odznejú poviedky Jarka Elena (od pondelka), Jozefa Zindra (od utorka) a Petra Jilemnického (od stredy). V réžii Adama Hanuljaka účinkuje Matej Landl. Program je z roku 2023. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)