Žena v závorce 1/10 (2024)

Ludvík Němec. Četba na pokračování. Autorská adaptace románu o ženě, která si myslela, že celý svět se odehrává pouze v její hlavě. Pro rozhlas připravil autor. Dramaturgie Petra Hynčíková. Účinkují Michal Isteník a Zuzana Slavíková. Režie Radim Nejedlý.

Nastudovalo Brno v roce 2024. Premiéra 26. 8. – 4. 9. 2024 (ČRo 3 Vltava, 23:00 h.) v cyklu Četba s hvězdičkou.

Lit.: Němec, Ludvík: Ludvík Němec: Žena v závorce. Odehrává se celý svět pouze v její hlavě? In web ČRo 3 Vltava, 27. srpen 2024 (článek). – Cit.: Strhující příběh, ve kterém plynou pozoruhodné spodní proudy. Milostný trojúhelník se postupně rozrůstá do mnohoúhelníku. (…)

Příběh matky-spisovatelky, která se za normalizace nemohla prosadit a svůj talent utopila v alkoholu, vypráví její syn-fotograf. Ten hledá svoje místo v raném posametovém kapitalismu. V složité době rozvolněných pravidel. Dokonale vybroušený příběh vyprávěný strhujícím stylem chytne a nepustí. Závěrečnému rozuzlení nechybějí rysy antické tragédie oidipovského typu.

Žena v závorce je stejně jako její autor výrazně ukotvena v Brně. Román podává symbolický obraz města, kde se lokální provinčnost snoubí s nabubřelou ambiciózností. Pořad je příspěvkem k letošním oslavám 100 let Českého rozhlasu Brno.

Spisovatel Ludvík Němec stál u zrodu Četby s hvězdičkou na Vltavě. Někdejší ředitel a dlouholetý dramaturg Českého rozhlasu Brno, otec prozaika Jana Němce, se řadu let věnoval rozhlasovým adaptacím děl českých i světových autorů v literárně-dramatické redakci brněnského studia Českého rozhlasu.

Od svého literárního debutu, který tehdy devatenáctiletému autorovi vynesl pozornost čtenářů, publikoval několik románů a povídkových knih. Základním tématem jeho psaní jsou milostné vztahy, tělesnost, stáří a víra v sílu slova. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)