Deník 1/5 (2007)

Jan Rychlík. Četba na pokračování. Připravila Petra Kunová. Účinkuje Antonín Kaška. Režie Miroslav Buriánek.

Připravila Plzeň. Premiéra prvního dílu 28. 3. 2007 (Vltava, 18:30 – 19:00 h.; 30min.).

Lit.: (pek): Žiji ve věku zneužitých moudrostí… In Týdeník Rozhlas, 13/2007 (anotace).

Cit.:
Teprve po půl století se dostal ke čtenářům Deník 1955 Jana Rychlíka. Vloni ho u příležitosti autorových nedožitých devadesátin vydala Společnost pro Revolver Revue. Jan Rychlík – český hudební skladatel, multiinstrumentalista, publicista a teoretik – si tento deník vedl pouze od 1. ledna do 20. dubna. Jeho záznamy tak mají charakter ohraničeného experimentu a můžeme je vnímat jako paralelu k Přestupnému roku Jiřího Koláře z téže doby či k deníkům Jana Hanče nebo Pavla Juráčka z přelomu padesátých a šedesátých let.
Pravidelné denní zápisy tvoří z větší části filosofické úvahy, jejichž tématická šíře je důkazem až renesančního charakteru Rychlíkovy osobnosti. V nedlouhých záznamech se autor volně zamýšlí nad otázkami z oblasti matematiky, historie, politiky nebo lingvistiky. Soudobé dění přitom nahlíží prostřednictvím originálních metafor, alegorií nebo apokryfů. Logicky brilantně vystavěným textům nechybí skeptický tón a všudypřítomná je autorova ironie.

Deník 1955 představuje Jana Rychlíka jako originální osobnost české kultury v novém „intimním osvětlení“. Doposud byl veřejnosti znám především jako hudební skladatel, který se věnoval jednak jazzu, ale průkopnicky i soudobé vážné hudbě. Byl vynikajícím klavíristou a ovládal i řadu dalších nástrojů. Navíc byl velmi vzdělaný ve výtvarném umění, literatuře, historii… Není tedy divu, že jeho originální úvahy zajímavě doplňují deníkovou a memoárovou literaturu 2. poloviny 20. století.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)