Láska a smrť 1/5 (Láska a smrt, ????)

Peter Štrelinger. Pětidílná četba na pokračování o posledním milostném vzplanutí Matěje Kukučína. Redakce Jozef Lenhart. Hudební dramaturgie Rudolf Pepucha. Zvuk Eva Irmanová.
Režie Martin Kákoš.

Účinkuje Dušan Jamrich.

Natočil Slovenský rozhlas v roce ?? (díl 29 -30 min., celkem 2:27 hod.).

Pozn.: Čítanie na pokračovanie z prózy slovenského prozaika a novinára o živote Martina Kukučína, vlastným menom MUDr. Mateja Bencúra, slovenského prozaika, dramatika a publicistu, najvýznamnejšího predstaviteľa slovenského literárneho realizmu, zakladateľa modernej slovenskej prózy.

Kukučín sa ostrove Brač, v Selci sa roku 1904 oženil s o dvadsať rokov mladšou Pericou Didolićovou. Z Brača i s manželkou 20. júna 1907 odplával loďou do Južnej Ameriky. V Punta Arenas zotrval 20 rokov, bol tam váženým lekárom. Počas plavby, jeho manželka ochorela a neskôr bola v ústavnom liečení.

V posledných dvoch rokoch svojho života Martin Kukučín, ubitý ťažkými životnými podmienkami, nachádza zrazu nečakaný zdroj posily v tichom cite k mladej Verici Krznaričovej. Zachovalo sa 22 listov, posielané Verici – listy priateľské, korektné, v niektorých prebleskuje cit nenaplneného otcovstva alebo poslednej, čisto platonickej lásky k mladému dievčaťu. Korešpondencia spisovateľa s Vericou celkom prozaicky zanikla.
Kukučínova manželka Perica sa z ťažkých depresií dostala a prežila svojho muža o 43 rokov. Zomrela v Trnave v roku 1971.
(anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)