Vilémky … 1/4 (2007)

Jiří Wilson Němec. Čtyřdílná četba na pokračování ze vzpomínkového románu s podtitulem „…čili takhle nějak to bylo“. Technická spolupráce Zdeněk Prchlík. Režie Jakub Vítek.

Účinkuje Josef Vrána.

Natočeno ve studiu Olomouc ČRo v roce 2007 (díl cca 23 – 28 min., celkem 1:40 hod.) Premiéra na stanici ČRo5 – Olomouc ve dnech 13., 20., 27. 5. a 3. 6. v 15:05 hod. v pořadu Počteníčko s reprízou vždy následující den v 19:00 hod. Repríza 1. dílu 5.6.2016 (ČRo Olomouc, 18:03 h.) v programové řadě Počteníčko.

Lit.: Vítek, Jakub: Jiří Wilson Němec: Vilémky … čili takhle nějak to bylo. In web ČRo Olomouc, květen 2007 (anotace). – Cit.:  Čtyřdílná četba ze vzpomínkového románu Jiřího Wilsona Němce se nostalgicky vrací k časům dávno minulým – ke klukovským dobrodružstvím na severomoravské vesnici Nové Vilémovice. 

Hlavní hrdina vypráví s dětskou otevřeností o vesnických a rodinných legendách.
O tom, jak ho mladší bratr chtěl podpálit, protože už ho prostě nebavil; jak mu kamaráda odvezli četníci, když pásl krávy na polské straně hranic; jak s klukama kouřili za hasičárnou a přistihli je rodiče.
V úsměvných historkách se jen tak mimochodem, nazírány logikou dětského světa, vynořují vzpomínky na místy nepříjemné (odsun Němců) a místy nezapomenutelné sociální klima poválečných let.
V režii Jakuba Vítka, interpretaci Josefa Vrány a s dobovou hudbou je možnost ztratit se vždy na necelou půlhodinku v pohodové atmosféře vilémovických lesů a strání s jejich bizarními a komickými obyvateli.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Repríza série v roce 2016:
od 5.6.2016 – ČRo Olomouc, vždy neděle, 18:03 v programové řadě Počteníčko

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)