Penseln, pennan och hjärtat 1/8 (Kartáč, pero a srdce, 2017)

Dokumentární podcastový cyklus o tvůrkyni příběhů o mumincích, Tove Janssonové.

Natočeno 2017. Zveřejněno 5. 4. 2017 (podcast Acast).

Obsah:  1. Barnet Tove: äventyret, tryggheten och katastrofen – 2. Ett konstnärsfrö växer – 3. Mumin och kriget – 4. Passion på teaterscenen – 5. Berömmelsen som blev en boja – 6. Tove och havet – 7. Frihet framför allt – 8. Arvet efter Tove.

Lit.: anonym: Penseln, pennan och hjärtat – en dokumentär om Tove Jansson. In web Acast.com, b. d. /5. 4. 2017/ (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Vem var Tove Jansson bakom den mediala bilden av en vänlig barnboksförfattare med mjuk page och lika mjuk röst? – Ibland beskrivs hon som en sån där sockersöt muminmamma.

- Nå det var hon ju ingalunda, konstaterar Sophia Jansson, Tove Janssons brorsdotter. Fortfarande så är det ju så att hon är mest känd som skaparen till muminböckerna och väldigt få vet om att hon skrev något annat alls, för att inte tala om att de inte vet att hon målade tavlor, gjorde en massa brukskonst, skrev romaner och noveller, fortsätter hon.Brorsdottern är en av de som ger sin syn på multikonstnären Tove Jansson i dokumentärserien Penseln, pennan och hjärtat, där lyssnaren får följa med Toves levnadsbana och de miljöer, människor och livsval som påverkade henne i åtta fristående avsnitt.Tove Jansson föddes i ett Finland som var en autonom del av det ryska kejsardömet, och hennes liv är på många sätt sammankopplat med den finska nationens historia. Varför blev till exempel det finska inbördeskriget en sådan nyckelhändelse för…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)