Sleep (Spánek, 2015)

Max Richter. Osmihodinová uspávanka.

Zpívá sopranistka Grace Davidson, hraje Max Richter (klavír, klávesy a elektronika), Natalia Bonner  (housle), Steve Morris (housle), Reiad Chibah (viola), Ian Burdge (violoncello) a Chris Worsey (violoncello).

Natočeno 2015 (BBC Radio 3).  Repríza 12. 4. 2020 (SRo Rádio Devín, 0:00 – 8:00 h.).

Lit.: anonym: Max Richter: SLEEP. Koncertné relácie. In web SRo Rádio Devín, 9. 4. 2020 (článek). – Cit.: Počas veľkonočného víkendu odvysiela Rádio Devín v spolupráci s BBC 3 a Európskou vysielacou sieťou reprízu svojho jedinečného experimentálneho diela SLEEP (Spánok). Autorom tejto osemhodinovej uspávanky je skladateľ Max Richter, ktorý pri kompozícii využil odborné poradenstvo uznávaného amerického neuro-vedca Davida Eaglemana. Toto dielo malo premiéru na rozhlasovej stanici BBC Radio 3 v roku 2015, pričom išlo o dosiaľ celosvetovo najdlhšie súvislé rozhlasové odvysielanie hudobného diela naživo.  

Rádio Devín sa takto pridá k ďalším rozhlasovým stanicia a touto aktivitou chceme reagovať na súčasnú výnimočnú dobu, ktorá na nás všetkých dolieha rovnako, po všetkých stránkach a obmedzuje nás v každodennom živote.

Dielo odohral a v repríze opäť odohrá  samotný autor Max Richter (klavír, klávesy a elektronika) spolu so svojim malým súborom, ktorý tvoria sopranistka Grace Davidson, huslisti Natalia Bonner a Steve Morris, hráč na violu Reiad Chibah a čelisti Ian Burdge a Chris Worsey.

Autor Max Richter povedal: „Dielo Sleep som napísal pred piatimi rokmi ako výzvu zastaviť sa v našich uponáhľaných životoch. Teraz sa všetci musíme vysporiadať s nečakanou a neželanou prestávkou. Každý deň musíme my, naše rodiny a celá naša spoločnosť  čeliť novým obavám a utrpeniu, a naučiť sa žiť v tejto novej realite nie je vôbec jednoduché. Kreativita má čarovnú schopnosť pozdvihnúť naše dni a zblížiť nás navzájom, a práve v tomto období je to oveľa vzácnejšie ako kedykoľvek predtým. Som naozaj rád, že stanica BBC Radio 3 a Európska vysielacia únia nám umožnia spoločne sa započúvať do tohto diela kdekoľvek na svete sa nachádzame. Prosím Vás, zostaňte doma, dávajte si na seba pozor a užite si túto 8-hodinovú uspávanku s Vašimi milovanými.“

K spoločnej iniciatíve sa pridáva:

RTBF/Musiq3 (Belgicko), SRC/ICI Musique (Kanada), DR/P2 (Dánsko), ERR/Klassika Raadio (Estónsko), SRF/France Musique (Francúzsko), HR/hr2-kultur (Nemecko), ERT/Trito programma (Grécko), RTÉ/lyric fm (Írsko), RAI/Rai Radio 3 (Taliansko), LRT/KLASIKA (Litva), ERSL/Radio 100,7 (Luxembursko), RNZ/RNZ Concert (Nový Zéland), RTVS/Radio Devin (Slovenská republika), RTVS/Ars Programme (Slovinsko), RTVE/Radio Clásica (Španielsko) and the BBC/Radio 3 (Spojené kráľovstvo).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)