Názory a argumenty – Sluníčko, káva a vidle (2016)

Alexandr Mitrofanov. Glosa.

Čte autor.

Natočeno 2016. Premiéra 5. 2. 2016 (ČRo Plus, 18:33 h) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Mitrofanov, Alexandr: Alexandr Mitrofanov: Sluníčko, káva a vidle. In web ČRo Plus, 5. 2. 2016 (text glosy + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Zítra se má v Česku, především v Praze, konat hned několik demonstrací a shromáždění. Budou se scházet dva bloky, které stojí názorově proti sobě.

Shromažďovat se budou lidé nesnášející xenofobii a proti nim ti, kteří xenofobii považují za základ zdravého národa. Ve stejný den se bude demonstrovat na podporu Evropské unie a českého členství v ní – a za vystoupení České republiky z tohoto svazku.

A pak se bude mluvit pro premiéra Bohuslava Sobotku a proti němu. Stal se totiž nadějí na udržení západní demokracie v Česku možná nečekaně i pro lidi, kteří Sobotkovi ještě nedávno nemohli přijít na jméno. 

Pro čistší postup by bylo zapotřebí svolat další demonstraci. Chybí totiž jasný ohlas na požadavek zůstat v Evropské unii. Je sice nahlášeno shromáždění za vystoupení Česka z EU, ale když se řekne A, mělo by se říct taky B. Vystoupení z Evropské unie rovná se opětovný odchod do sféry kremelského vlivu.

K čemu ale jsou podobné demonstrace v době, kdy nejbližší volby budou do krajů? Obecně se uvádí, že prostřednictvím veřejných vystoupení vyjadřují skupiny obyvatel své názory a doufají, že budou tyto názory vyslyšeny. Kdo by je však měl slyšet?

Politici ví, kde mají hledat hlasy pro posílení pozic. Na první pohled tedy nemohou mít shromáždění jejich příznivců nebo odpůrců skoro žádný vliv. Nějaké desítky nebo stovky, vzácně pár tisíc demonstrantů volby rozhodnout nemohou.

Jenže stejně jako se u nás v krajských volbách tradičně nehlasuje primárně o krajích, ale o celkové politice domácí a dokonce mezinárodní, tak slouží počty příznivců či odpůrců pro hry, které politici provozují podle zvláštních pravidel.

Jako příklad uvedu chystaný mítink na podporu Bohuslava Sobotky s názvem Sluníčkem a kávou proti xenofobii a kalašnikovu. Podle organizátorů akce není spojená s žádnou politickou stranou, její iniciátoři chtějí pouze vyjádřit podporu premiérovi v jeho přístupu k uprchlíkům. Udělat to tedy chtějí prostřednictvím sluníčka a kávy.

Co potřebuje Sobotka, aby mohl svou politiku dělat dál i po krajských volbách, v souvislosti s nimiž, jak nepřímo, ale zřetelně upozornil jeho první zástupce Milan Chovanec, se nejspíš připravuje nový pokus o vnitrostranický puč? Sobotka potřebuje podporu voličů pro svou stranu.

Může přitom odpudit klasické příznivce sociální demokracie? To by byl sám proti sobě. Sluníčko a káva jsou ale symboly, které zrovna na tuto skupinu působí jako rudý hadr na býka. A jelikož v sobě stále nosí marxistické poučky, i když o tom mnohý možná ani neví, hned se jim vytane, že když tě chválí nepřítel, je to s tebou ideologicky nahnuté. Prostě bude pro ně ten Sobotka “nějakej divnej“.

Davy se na této akci čekat nedají. Pak prohlásí hradní skupina, že premiéra už nepodporuje ani ta pražská kavárna. A když davy přijdou? Pak může z kopce zaznít, že už přece řekli, že se Sobotka sám vyloučil z národa a bratříčkuje se už jenom s kavárnou. A že to právě dokázal.

Lidově se tomu říká naběhnout si na vidle.

Autor je komentátorem deníku Právo.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)