Budu zlobit dál (2015)

Jiří Stránský. Glosa. Redakce Jaroslav Veis.

Čte autor.

Natočeno 2015, neodvysíláno. K poslechu a stažení zde.

Pozn.: V prosinci roku 2015 neodvysílal Český rozhlas Stránského pravidelnou glosu s názvem Budu zlobit dál[3] a navrhl mu ukončení spolupráce z údajně z ekonomických důvodů. Obecně prospěšná společnost Kverulant.org ji nahrála ve své režii a prezentovala na svých stránkách. Kverulant.org společně českým PEN klubem protestoval proti odchodu Jiřího Stránského z rozhlasu[4]. V dubnu 2016  Český rozhlas Plus s Jiřím Stránským uzavřel novou smlouvu a spolupráce s ním trvala téměř až úmrtí Jiřího Stránského v květnu 2019. (Zdroj: Wikipedia)

Lit.: Stránský, Jiří – Veselovský, Martin: Nelžu, ani to neumím, je to scestné, říká k důvodům neodvysílání své glosy v rozhlase Jiří Stránský. In web DVTV, 4. 2. 2016 (videorozhovor). – Cit.: Kodex Českého rozhlasu je mi jedno, píšu, co si myslím, a hlavně nelžu, říká ke své neodvysílané glose v ČRo spisovatel Jiří Stránský. Důvod, že rádio zrušilo glosy kvůli penězům, mu přijde legrační, pracoval podle svých slov za hubičku. (…)

Lit.: Stránský, Jiří: Budu zlobit dál. In Facebook, prosinec 2015 (glosa). – Cit.:  Redaktor mých glos Jaroslav Veis mi přeposlal dopis od Petra Dudka, vedoucího redakce aktuální publicistiky: Že ty naše tříminutové glosy jsou tak drahé, že si je Český rozhlas nemůže dovolit. Nevím, co říct, abyste pochopili, proč si nás Český rozhlas nemůže dovolit, pro mě je to spíš jen cosi jako návod na receptu: co je třeba udělat, abychom si v glosách nedovolovali něco, co si nemůže veřejnoprávní rozhlas dovolit vůči několika málo osobám, které nedovolí, aby takoví nýmandi, co říkají ty glosy, si bez cenzury dovolovali na ně.

Někteří, co mě posloucháte, se možná pousmíváte, někteří máte vztek – víte, že své glosy a fejetony říkám či píšu na vlastní ústa už čtvrt století a za celou tu dobu mě nezajímalo, jestli si mě ten, co mě vyzval, může dovolit. Díky Ivanu Binarovi jsem snad tři (či kolik let) mluvil do Svobodné Evropy, později Šestky, chodil jsem za Vojtou Ceplem, abychom si místo ústavy (z které naskakuje husí kůže) povídali o skautství a jeho zákonech, které by tolik uměly pročistit parlament. Tři roky jsem říkal své fejetony či – chcete-li – glosy do Rádia Česko a bojoval jsem – společně s muklem Dominikem Dukou – o jeho zachování, jenže jeden náš prezident (co by nikdy nemohl být skautem) poručil nějakým svým lidem, aby tu blbou stanici zlikvidovali a že mu je jedno jak, ale poslouchat že ji nebude.

Ví se o mně, že jsem byl skoro deset let zavřený a šest a půl roku jsem jako vězeň a třídní nepřítel pod zemí kutal uran neboli smolinec, ví se vlastně o mně všechno, jelikož jsem se vždycky a za všech okolností snažil říkat, co si myslím i proto, že jsem se – podpořen minulostí svou i rodiny – bál říkat ono všechno s menším strachem než ostatní. I ve svých glosách pro RESPEKT, TÝDEN a podobně.

Je mi čtyřiaosmdesát. A už teď vím, že budu zlobit dál, byť někde jinde.

Ještě že Vánoce jsou plné pohádek a pohádky o utrácivých glosátorech se mezi nim ztratí.

Ležel jsem v Motole na JIP 1 se zápalem plic a vrátil se přesně v den, kdy nám Jaroslav Veis rozeslal, že končíme.

Takže i jemu – kromě přání k Vánocům – posílám taky výzvu:

Nekončíme. Aspoň já ne.

Veselé Vánoce.

Lit.: anonym: Neodvysílaná glosa Jiřího Stránského. In web Kverulant.org, 29. 12. 2015 (zpráva). – Cit.:  Český rozhlas nedávno neodvysílal pravidelnou glosu Jiřího Stránského. Kverulant.org to považuje za neomalený cenzurní zásah a přináší tuto glosu s názvem Budu zlobit dál na svých stránkách. Kverulant.org se také oficiálně dotázal Českého rozhlasu, proč postupoval proti Jiřímu Stránskému tímto způsobem. K dotazu se připojil i PEN klub.
 
Jiří Stránský je významný český prozaik, filmový a televizní scénárista, dramatik a politický vězeň. Teprve po roce 1989 mohl Jiří Stránský znovu publikovat.  V roce 1992 byl zvolen prezidentem Českého centra Mezinárodního PEN klubu. Letos byl Jiří Stránský vyznamenán titulem Rytíř české kultury. Stránský publikoval především v Literárních novinách a Lidových novinách. Od revoluce také Český rozhlas vysílal glosy Jiřího Stránského. Nyní, poprvé za 26 let, Český rozhlas nedovolil vysílat jeho glosu. Kverulant.org to považuje za neomalený cenzurní zásah a přináší tuto audioglosu s názvem Budu zlobit dál na svých stránkách.

Kverulant.org se také oficiálně dotázal Českého rozhlasu, proč postupoval proti Jiřímu Stránskému tímto způsobem. K dotazu se připojilo i České centrum Mezinárodního PEN klubu. Předseda PEN klubu, Jiří Dědeček komentuje tuto kauzu: „Nejhorší ze všeho je autocenzura. My ji nemáme nařízenou shora, ale když ji redaktor sám ve svém „srdci“ vycítí, je to pro kulturu katastrofa.“  Ing. Vojtěch Razima, ředitel organizace Kverulant.org, k tomu dodává: „Jiří Stránský celým svým životem dokazuje, že si zaslouží naši úctu. Jsme přesvědčeni, že názory pana Stránského do veřejnoprávního prostoru určitě patří. Snahu cenzurovat Jiřího Stránského vnímáme jako signál, že je svoboda slova ohrožena. Pokud Český rozhlas opravdu zruší pravidelné glosy Jiřího Stránského, poskytneme mu prostor na našich stránkách a budeme hrdí, že Jiří Stránský hostuje u nás.“

Oceňte Kverulantovo úsilí za nápravu věcí veřejných a staňte se jeho pravidelným dárcem. Věnujte mu každý měsíc 30 korun. I Vaše koruna denně pomůže měnit věci k lepšímu.  Podpořit Kverulanta můžete i jednorázovým darem. Kverulanta můžete podpořit i nakupováním na svých oblíbených e-shopech. Je to jednoduché, zabere vám to jen několik vteřin. A co je nejdůležitější, při nákupu nezaplatíte nic navíc.

Lit.: anonym:  Neodvysílaná glosa Jiřího Stránského. In web Kverulant.org, 5. 2. 2016 (zpráva). – Cit.: Český rozhlas před koncem roku neodvysílal pravidelnou glosu Jiřího Stránského. Kverulant.org to považoval za neomalený cenzurní zásah a přinesl tuto glosu na svých stránkách. Kverulant.org také o problematickém počítání veřejnosprávního rozhlasu vydal tiskovou zprávu. I díky tomu byl Jiří Stránský včera hostem Martina Veselovského.

Lit.: -vam-: Toto odmítl odvysílat Český rozhlas. Poslouchejte. In web Parlamentní listy, 29. 12. 2015 (článek). – Cit.: Bývalému disidentovi, spisovateli a publicistovi Jiřímu Stránskému údajně odmítl Český rozhlas odvysílat jednu z jeho pravidelných glos, které byly dosud vysílány v ranním vysílání stanice Český rozhlas Plus. Neodvysílanou nahrávku zveřejnil web kverulant.org, protože postup veřejnoprávního média považuje „za neomalený cenzurní zásah“.
Toto odmítl odvysílat Český rozhlas.

Zmíněný web se také oficiálně dotázal Českého rozhlasu, proč postupoval proti Jiřímu Stránskému tímto způsobem. K dotazu se prý připojil i PEN klub.

Stránský se v neodvysílané glose svěřuje s tím, že redaktor glos Jaroslav Veis mu přeposlal dopis od Petra Dudka, vedoucího redakce aktuální publicistiky. „Že ty naše tříminutové glosy jsou tak drahé, že si je Český rozhlas nemůže dovolit,“ řekl Stránský o důvodech, proč mají glosy jeho a některých dalších autorů ve vysílání skončit.

„Nevím co říct, abyste pochopili, proč si nás Český rozhlas nemůže dovolit. Pro mě je to spíš jen cosi jako návod na receptu. Co je třeba udělat, abychom si v glosách nedovolovali něco, co si nemůže veřejnoprávní rozhlas dovolit vůči několika málo osobám, které nedovolí, aby takoví nýmandi, co říkají ty glosy, si bez cenzury dovolovali na ně,“ naznačil Stránský, že za koncem glos spíše než finance bude tlak některých vlivných lidí.

Naznačil také, že za koncem Rádia Česko byl tlak bývalého prezidenta. „Tři roky jsem říkal svoje fejetony, či chcete-li glosy, do Rádia Česko a bojoval jsem společně s muklem Dominikem Dukou o jeho zachování. Jenže jeden náš prezident, co by nikdy nemohl být skautem, poručil nějakým svým lidem, aby tu blbou stanici zlikvidovali. Že mu je jedno jak, ale poslouchat že ji nebude,“ uvedl Stránský doslova.

Na závěr svým příznivcům slíbil, že i ve svých čtyřiaosmdesáti letech „bude zlobit dál, byť někde jinde“.

„Ještě že Vánoce jsou plné pohádek. A pohádky o utrácivých glosátorech se mezi nimi ztratí,“ rýpnul si Stránský závěrem do zdůvodnění, kterým veřejnoprávní rozhlas konec glos zdůvodnil.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)