Odpovědnost (do 2005)

Emanuel Rádl. Z cyklu úvah a živých slov, vysílaných v Československém rozhlase v roce 1934. Režie Dimitrij Dudík.

Účinkuje Richard Honzovič.

Natočeno do roku 2005. Repríza 29. 9. 2016 (ČRo 3 Vltava, 15:05 h.) v cyklu Psáno kurzívou; 16. 12. 2023 (ČRo 3 Vltava, 8:05 h.) v cyklu Esej a Víkendová příloha.

Text in: Rádl, Emanuel: Odpovědnost, in. Úvahy a živá slova, Přednášky Československého rozhlasu č.9, Praha 1934, str.69 ‐73. – Cit.:  „Zdá se, že jen malá menšina lidí je se svým životem spokojena a jest otázka zdali ti, kdo spokojeni jsou, jsou nejlepší lidé. Většina vzdychá, hubuje, protestuje,  hledá pomoci… Někteří lidé se dokonce zařídili tak, jako by opravdu už se jim povedlo utéci ze života; na všechno mají jednoduchou odpověď: dejte mi pokoj, nic mi po tom není, nehasím, co mne nepálí… chci mít  pokoj a dost… A přeci je to nemožný přístup k životu, je to jen útěk od odpovědnosti, od níž utéci nejde… kdo se nebojí a zápasí, vyhraje; snad nevyhraje všechno, ale vyhraje.  To není jen heslo, to je stará zkušenost, kterou by měli zvlášť mladí  lidé pořád a pořád slyšet.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)