Paragraf 202 (2016)

Václav Havel. Samizdatový fejeton dramatika o paragrafu Výtržnictví. Připravila Marie Nováková. Režie Vít Vencl.

Účinkuje Martin Myšička.

Natočeno 2016. Premiéra 2. 1. 2017 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h) v cyklu Kabinet a (77) – k 40. výročí prohlášení Charta 77.

Lit.: anonym: Václav Havel: Paragraf 202. In web ČRo 3 Vltava, 2. 1. 2017 (článek). – Cit.:  Najít pro dopolední cyklus Kabinet pět textů souvisejících s Chartou 77, v nichž by bylo něco, co není úplně notoricky známo a stokrát obehráno, je obtížný úkol. V každém případě to znamenalo požádat o pomoc rozhlasovou knihovnu a vypůjčit si štos knih, některé z nich ještě ze samizdatových edic, a číst. Ukázalo se, že znovu se vrátit k textům z konce 70. let je zajímavé i zábavné, dále pak že je důležité sledovat i pozdější vývoj, tedy to, co se s lidmi Charty dělo později, připomenout si, že někteří z nich si svůj podpis „odseděli“ u výslechů, někteří ve vězení a mnozí že skončili v emigraci, kde se jim nedařilo tak, jak bychom na první pohled řekli.

Z veškeré četby jsme nakonec vybrali pět fejetonů, z nichž první je Paragraf 202 Václava Havla. Autor v něm píše o tom, jak přituhuje policejní dozor v Praze a co člověku prošlo ještě vloni, letos už mu neprojde. Jako dobrý dramatik konstruuje drobné situace, k nimž dojde, jestliže skutečně vykopne dveře od vinárny, do níž ho nechtějí vpustit.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)