Chartě je čtyřicet let. Antichartě taky (2017)

Jiří Stránský. Fejeton. „Někde uvnitř mi něco říká, že je škoda každého dobrého slova, které se neřeklo.“

Natočeno 2017. Premiéra 11. 1. 2017 (ČRo Plus, 18:33 h.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Stránský, Jiří: Jiří Stránský: Chartě je 40 let. Antichartě taky. In web ČRo Plus, 11. 1. 2017 (text + nahrávka k poslechu). – Cit.:  V čase, kdy jsem měl natáčet svou poslední loňskou glosu, jsem už čtyři dny ležel na plicní JIP v Motole. Tentokrát mě rodina dodala do JIP včas, takže se tam do mého zápalu hned mohli pustit, abych se vrátil domů co nejdřív.

A to se po šesti nocích stalo. Jelikož mě má bohatá minulost naučila schopnosti vydobýt i z mínusů, co se mi stávají, aspoň pár plusů, měl jsem v Motole bez uspěchaného snažení dopsat či dokončit to či ono spoustu času, polehával jsem napojen na všechny možné hadičky a obklopen pozornou péčí a nechával děje dějící se v mé hlavě dít po svém.

Jsa jako vypravěč taky uzpůsobený a samozřejmě i navyklý, že své příběhy začnu psát až tehdy, kdy mi jejich pajduláci obživnou. Někdy s tím mám problémy v komunikaci s různými současníky (bez ohledu na jejich i své stáří), z nichž se ne a ne stát lidi a oni dál zůstávají jen pajduláky, takže o nich nemůžu vyprávět ani sobě. Natož v nějakém povídání.

O to větší mám i na začátku nového letopočtu radost, jak se z pajduláckých vrstevníků mých vnoučat stávají čistokrevní lidé, kteří už – Pánubohu zaplať – vědí, co chtějí.  

Naučit se odpouštět

A někde (kam někdy nějak poodejdu) mi budou dělat radost, že právě oni postupně vyženou z politiky současné pajduláky, jimž jde jen a jen o to, aby jim nikdo nevzal jejich poslušné pajduláctví, a za odměnu jim nechával větší či menší pískoviště, podle zásluh se zvětšující, či zmenšující.

A Chartě bylo 40 let! A Antichartě taky. A ještě 12 let jsme se museli dívat na exponáty intelektuální servility. Ale je pravda, že leckterým nazdárkům se později vyplatila.

S Karlem Peckou, Zdeňkem Kesslerem a Zdendou Rotreklem jsem byl v 50. letech zavřený, a dodnes slyším, jak se potýkali s disidenstvím některých členů strany. Jakož i jejich počínáním v třídní pětiletce po únoru 1948. Omlouvám se, že jsem to až dnes řekl veřejně – první, jemuž jsem to řekl, byl právě Vašek. Omlouvám se proto, že básník, jehož jsem miloval a s nímž jsem měl tu čest být zavřený, mě naučil odpouštění.

Což mě – než jsem byl schopen to přijmout – dlouho bolelo. Dlouho. Teď už ne – možná i proto se mě v tomhle bolavém a často krutém stěhování národů drží i naděje, a někde uvnitř mi něco říká, že je škoda každého dobrého slova, které se neřeklo. Tak.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)