Všichni rádi zapomínáme (2005)

Timothy Garton Ash. Kapitola z knihy britského politologa a publicisty Dějiny přítomnosti. Překlad Šimon Pellar. Rozhlasová úprava Dagmar Oravová. Režie Dimitrij Dudík.

Účinkuje Jiří Ornest.

Natočeno 2005. Repríza 17. 1. 2017 (ČRo Plus, 15:05 h..) v cyklu Psáno kurzívou.

 Lit.: anonym: Timothy Garton Ash: Všichni rádi zapomínáme. In web ČRo 3 Vltava, 17. 1. 2017 (článek). – Cit.: Kapitola z knihy britského politologa a publicisty Dějiny přítomnosti.

 

Oxfordský historik a publicista Timothy Garton Ash předkládá ve své knize Dějiny přítomnosti s podtitulem Eseje, črty a zprávy z Evropy devadesátých let (Paseka 2003) poutavou kroniku prvního desetiletí svobody. Ash jako svědek i analytik evropského politického vývoje vyniká právě v „dějinách přítomnosti“, žánru, který je psán jen z minimálního odstupu a se zaujetím pro věc. V textu s názvem Všichni rádi zapomínáme se autor zamýšlí nad fenoménem potlačování špatných vzpomínek, píše o paměti kolektivní a paměti individuální. Stať uzavírá zjištěním, že největším nepřítelem každého historika, žurnalisty a spisovatele je zrádná paměť.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)