Osnova dějin 1/4 (1999)

17309622_10158443208060038_5826091495138864631_nJan Patočka. Původně německy napsaný esej českého filozofa. Přeložila Věra Koubová. Připravila Svatava Morávková. Režie Eva Řehořová.

Čte František Derfler.

Nastudovalo Brno v roce 1999. Repríza 1. dílu 10. 3. 2017 (ČRo 3 Vltava, 15:05 h) v cyklu Psáno kurzívou a k 40. výročí dokumentu Charta 77.

 Lit.: anonym: Jan Patočka: Osnova dějin (1/4). In web ČRo 3 Vltava, březen 2017 (článek). – Cit.:  Původně německy napsaný esej jednoho z nejvýznamnějších českých filozofů 20. století.  Čtyřdílný rozhlasový cyklus Osnova dějin čerpá z eseje Jana Patočky, který byl původně napsán německy a byl součástí nedokončeného rukopisu Europa und nach-Europa. V překladu Věry Koubové pak vyšel v roce 1992 v Nakladatelství Lidových novin pod názvem Evropa a doba poevropská.

 

„Dějiny jsou a budou jen potud, pokud budou lidé, kteří nechtějí pouze žít, nýbrž jsou právě v odstupu od pouhého života ochotni klást a hájit základy společenství vzájemného respektu. Co se tímto způsobem zakládá, není bezpečné zajišťování života, nýbrž svoboda. To jest možnosti, které úroveň pouhého života překračují. Tyto možnosti jsou v základě dvojí povahy, totiž zodpovědná péče o druhé a výslovná vztaženost k bytí, to jest pravda.“

 

Filozof Jan Patočka se zabýval zejména fenomenologií, filozofií dějin, filozofickým dílem Jana Amose Komenského, T. G. Masaryka a Edmunda Husserla, dále českou literaturou, uměním a kulturou. Také v důležitém textu Evropa a doba poevropská Patočka navazuje na fenomenologické myšlenky Edmunda Husserla.

 

Shrnuje zde svoji pozdní filozofii dějin a současné dějinné situace. Slábnoucí význam Evropy ve druhé polovině 20. století, kdy je kontinent rozdělen podle sféry vlivu dvou neevropských mocností (USA a SSSR) a dvou politických systémů, vedl Patočku v polovině 70. let k zamyšlení nad kulturními a filozofickými kořeny Evropy. Autor se obrací k řeckým filozofům a především k Platónovi, kde hledá základ evropského myšlení. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)