Duchové minulosti aneb Jak je to ve skutečnosti s kriminalitou imigrantů v USA? (2017)

Daniel Veselý. Glosa. Americký prezident pravděpodobně podlehl báchorkám o kriminalitě Latinoameričanů a muslimů. Trumpova obsese kriminalitou přistěhovalců, ať již reálnou či imaginární, je již obestřena legendami. Prezidentův hlavní politický stratég Steve Bannon stál v čele Breitbart News několik let a není vyloučeno, že lžím o zločinných imigrantech skutečně věří.

Natočeno 2017. Premiéra 15. 3. 2017 (ČRo Plus, 18:33 h) v cyklu Názory a argumenty.

Lit: Veselý, Daniel: Daniel Veselý: Duchové minulosti aneb Jak je to ve skutečnosti s kriminalitou imigrantů v USA? In web ČRo Plus, 15. 3. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Zvykli jsme si na to, že z Trumpova Bílého domu přicházejí lži a překroucené informace doprovázené kontroverzními opatřeními. Nicméně plán na zřízení nového úřadu, který by se zabýval kriminalitou imigrantů, evokuje temnou minulost.

Americký prezident nedávno instruoval ministerstvo vnitřní bezpečnosti, aby publikovalo seznam trestné činnosti spáchané imigranty, kvůli čemuž přirozeně čelil obrovské vlně kritiky. Nyní Donald Trump přichází s nápadem zřídit nový úřad s názvem Victims of Immigration Crime Engagement (VOICE), jenž by monitoroval zločiny imigrantů.

Trumpova obsese kriminalitou přistěhovalců, ať již reálnou či imaginární, je již obestřena legendami. Koneckonců imigranti – a s nimi spojená trestná činnosti – představovali jeden z opěrných pilířů jeho volební kampaně. Vzpomeňme si na Trumpovy výroky o mexických sexuálních násilnících, dealerech drog a kriminálnících, jež se však míjejí s realitou.

Americký prezident chce, aby byly vyslyšeny hlasy rodilých Američanů, již se stali obětí zločinců vesměs pocházejících ze zemí globálního Jihu, protože tyto hlasy jsou údajně „ignorovány médii a umlčovány zvláštními zájmy“.

Duchové minulosti

Jistě, nikdo soudný nepopírá, že také přistěhovalci se dopouštějí trestné činnosti, včetně znásilnění a vražd, ale zřizování speciálního útvaru v gesci ministerstva vnitřní bezpečnosti, notabene v kontextu Trumpových xenofobních výroků, vyvolává neblahé duchy minulosti.

Někteří historikové přirovnali Trumpem navržený seznam zločinů spáchaných imigranty k politické praxi nacistů, kteří zřídili speciální institut monitorující zločiny Židů. Návrh Bílého domu taktéž evokuje činnost neblaze proslulého nacistického týdeníku Der Stürmer, jehož redaktoři apelovali na své čtenáře, aby redakci zasílali příběhy o domnělé trestné činnosti spáchané Židy.

Není však třeba oprašovat nacistickou posedlost údajnými židovskými zločinci, neboť i Spojené státy v tomto ohledu nabízejí dějinnou paralelu k dnešku. Terčem démonizační kampaně se v 19. století stali čínští imigranti a na začátku 20. století italští přistěhovalci, ačkoli se tehdy žádné seznamy jejich zločinů nesepisovaly. Zatímco Číňané žijící v USA byli líčeni jako dealeři opia, Italové byli démonizováni jako lidé mající zločinnost v krvi již od narození.

Extrapolace trestné činnosti páchané přistěhovalci mnohdy jiné barvy pleti má tedy v samotných Spojených státech svůj historický předobraz, a není proto divu, že je opět na pořadu dne.

Přistěhovalci a kriminalita

A jak je to ve skutečnosti s kriminalitou imigrantů ve Spojených státech? Americký prezident v projevu před Kongresem vylíčil dnešní USA jako zemi potápějící se pod náporem ilegálních přistěhovalců, zemi, již zaplavily zločinecké kartely a již ohrožují divoši z Daeše.

Vycházíme-li však z reality, zjistíme, že podle oficiálních statistik je míra zločinnosti u přistěhovalců nižší než u rodilých Američanů a tento trend je dlouhodobý. Důvodem může být i strach imigrantů z tvrdších postihů kriminálních deliktů, včetně deportace.

Americký prezident pravděpodobně podlehl báchorkám o kriminalitě Latinoameričanů a muslimů, jež šíří konspirační weby typu Breitbart News. Ostatně Trumpův hlavní politický stratég Steve Bannon stál v čele Breitbart News několik let a není vyloučeno, že lžím o zločinných imigrantech skutečně věří. Vytváření seznamů a vyvolávání duchů minulosti ale může vést k neblahým koncům.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)