O střídavě zeleném a růžovém tanku (2017)

Ivan Hoffman. Glosa.

Natočeno 2017. Premiéra 24. 5. 2017 (ČRo Plus, 6:34 h.; 3 min.) v cyklu Dnešní Plus. K poslechu zde.

Lit.: -iho- (= Hoffman, Ivan): Ivan Hoffman: Opět růžový tank. In web ČRo Plus, 24. 5. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Z nápadu Moravské galerie instalovat v Brně tank, který před 25 lety natřel v Praze na růžovo student David Černý, se vyklubal zajímavý umělecký experiment.

Členové brněnského vojenského klubu totiž zorganizovali happening, při kterém růžový tank přetřeli nazeleno. Zatímco růžovou barvou kdysi Černý natíral tank, neboť v něm viděl symbol okupace, zelenou zvolili členové vojenského klubu jako vhodnou pro symbol osvobození Prahy Rudou armádou.

Oba nátěry je třeba brát jako politicky angažované umění. Historicky vzato tank symbolizuje osvobození, nikoli okupaci, pokud tedy David Černý nepovažuje osvobození od nacistů v roce 1945 za okupaci.

Problémem politicky angažovaného výtvarníka v roce 1991 bylo, že žádný z okupačních tanků neměl pro natírání na růžovo k dispozici a tak vzal zavděk tankem symbolizujícím osvobození. 

Umění proměnlivé

Jelikož se ale natřením na růžovo stal z tanku umělecký artefakt, a z někdejšího angažovaného studenta se stala prorežimně angažovaná umělecká celebrita, které byla například vládou svěřena výzdoba sídla Rady EU v Bruselu v rámci českého předsednictví, přistoupili k natírání tanku na zeleno amatérští brněnští výtvarníci opatrně.

Zvolili barvu vodou rozpustnou, aby nemohli být odsouzení za nevratné znehodnocení uměleckého díla. A k natírání demokraticky přizvali veřejnost, která se s gustem přidala.

Tank nakonec pro potřeby galeristů zůstane růžový, nicméně díky Brněnské instalaci se připomenulo, že vespod je zelený. Přepsat historii je o něco složitější, než ji přemalovat.

Při osvobozování Československa do května 1945 zahynulo 140 tisíc vojáků Rudé armády, což by bylo cynické ignorovat. Fakt okupace Sověty a vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 a následné kolaborace s okupanty je jiný příběh, u kterého mimochodem rovněž pozorujeme pokusy přemalovat historii na růžovo.

Definovat umění není tak snadné, jak se může zdát, protože je-li živé, je také proměnlivé, nestálé. Tank Davida Černého je růžový příležitostně. Viděli jsme, že překrytím či odstraněním specifického nátěru jako artefakt zanikne, aniž by došlo k nějaké umělecké škodě.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)