Zákaz kouření vs. česká vynalézavost (2017)

Diskuse nad protikuřáckým zákonem se vedla zhruba 10 let. Právo kuřáků obhajovali mnohdy příslušníci pravice, včetně těch, kteří nikdy sami nekouřili, například Václav Klaus. Zákon je ovšem hodně striktní. Uvidíme, jak se s ní popere „lidová tvořivost“ hospodských, vinárníků a barmanů. A zda na to zákonodárci nebudou více méně muset reagovat. Připravil Ondřej Konrád.

Natočeno 2017. Premiéra 25. 5. 2017 (ČRo Plus, 18:33 h.) v cyklu Názory a argumenty. K poslechu zde.

Lit.: Konrád, Ondřej: Ondřej Konrád: Zákaz kouření vs. česká vynalézavost. In web ČRo Plus, 25. 5. 207 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ačkoliv už to bylo příslovečně „s křížkem po funusu“, ještě jsme mohli v minulých týdnech zaznamenat pokusy odvrátit protikuřácký zákon, který začne platit poslední květnový den.

Kupříkladu sněmovní snad vůbec nejhorlivější bojovník za kuřáckou volnost Marek Benda přišel s tím, že podle definice prostoru stravovacích služeb se jedná o prostor, ve kterém je provozována stravovací služba zahrnující podávání pokrmů určených k přímé spotřebě v provozovně a úplný zákaz kouření by se tedy neměl vztahovat na sklepy nebo vinárny, které takové pokrmy nevedou, maximálně prodávají balené oříšky a podobně. 

Benda se na to ptá ministra a domnívá se, že co není zakázáno, je povoleno a kouřit v barech se bude moci i nadále. Na odpověď se ještě čeká. Nikotinoví aktivisté zase pořádali diskuse, na kterých zněla plamenná slova o zásahu do občanských svobod a během nichž jedni hospodští malovali černě budoucnost svého podnikání a jiní zase vyjadřovali obavy, že před provozovnami houfně kouřící zákazníci budou rušit okolní obyvatele.

Což zřejmě tu a tam opravdu nastane a bude to předmětem stížností. Některé podniky už také najímají jakési „ztišovače“, tedy osoby upozorňující na nutnost tlumených hovorů těch, kdo si v pozdních hodinách vyšli zapálit na chodník.

Je možné, že vloni parlamentem přijatý vcelku přísný zákon, nakonec budou posuzovat vyšší instance, ale zatím se od příští středy stane realitou. A v prvém období to ještě provozovatelé restaurací, vináren a barů asi tak nepocítí, neboť za teplých měsíců mají mnozí otevřené zahrádky, na kterých se kouřit může. Už nyní je vidět, že jich třeba v Praze hodně přibylo.

„Lidová tvořivost“ hospodských, vinárníků a barmanů

Mezitím se ti, kteří o kuřáky přijít nehodlají, budou chystat na zimní sezónu. A už teď probleskují informace, podle kterých to vypadá, že česká vynalézavost bude mít pré. Varianta proměnit bar ve formálně uzavřený členský klub na legitimace se zdá jednoduchá a je otázkou, zda by proti tomu mohly úřady postupovat.

Zábavnou myšlenku otevřít podnik, ve kterém by se časosběrně natáčel, a to desítky let, filmový dokument o kuřácích a každý příchozí by jen podepsal, že je komparsistou – kuřákem, zveřejnil producent a publicista Jakub Horák. Který se zřejmě vážně chystá nápad realizovat. A můžeme čekat další rozličné, někdy i podobně vtipné kličky, jak zákon obejít.

Což třeba časem povede k nějakému kompromisu a pro noční bary bez jídla vznikne přece jen výjimka. Proti níž by i nejhorlivější odpůrci nikotinu těžko nacházeli argumenty. Zatímco ten druhé strany je jednoduchý: kouření v jasně vymezeném prostoru je otázkou svobodné volby a samozřejmě se respektuje, že takové zařízení nepodává žádné pokrmy, takže to duchu zákona neodporuje.

Diskuse nad protikuřáckým zákonem se vedla zhruba 10 let, jistě v ní hrála roli tabáková lobby, a zajímavé také bylo, že právo kuřáků obhajovali mnohdy příslušníci pravice, včetně těch, kteří nikdy sami nekouřili, jako exprezident Václav Klaus coby zastánce širokého pojetí svobody osobní i podnikatelské.

Nakonec parlamentem přijatá norma je, jak už řečeno, ovšem hodně striktní. Uvidíme, jak se s ní popere „lidová tvořivost“ hospodských, vinárníků a barmanů. A zda na to zákonodárci nebudou více méně muset reagovat.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)