Fenomén stáří 1/5 (2017)

Helena Haškovcová. Výběr z knihy české bioložky a profesorky lékařské etiky. Připravila Vladimíra Bezdíčková. Režie Apolena Novotná. 

Účinkuje Zdeňka Sajfertová.

Natočeno 2017. Premiéra 27. 11. – 1. 12. 2017 (ČRo 3 Vltava, 9:10 h.) v cyklu Tahle země bude pro starý a Esej.

Obsah: 1. Stáří v nás a kolem nás.

Lit.: Gojda, Petr: Pustit se břehu a zestárnout s Vltavou. In web ČRo 3 Vltava, 26. listopad 2017 (článek). – Cit.: Od pondělí 27. listopadu se zapojujeme do rozhlasového tematického Týdne stáří. Všechny stanice Českého rozhlasu – každá podle svého – se budou zabývat stářím jako životní etapou i společenským statutem. Nám přísluší věnovat se tématu stáří jako východisku umělecké tvorby, jako kulturnímu fenoménu. Čeká nás něha i naděje, hravost i nadsázka a vyhýbat se nebudeme ani bolesti.

Stáří se nějak projeví takřka ve všech literárních řadách našeho programu. V Eseji nás čekají zamyšlení filozofky a bioložky Heleny Haškovcové nad společenským postavením starých lidí ve společnosti, nad právy pacienta, problematikou umírání a smrti – z přepracovaného vydání knihy Fenomén stáří.

Každý člověk stárne. (…) A přesto, nebo právě proto, o svém vlastním stárnutí a stáří většinou neuvažujeme až do doby, než se nás začne osobně nebo zprostředkovaně, ale blízce týkat. (…) Většina „nestarých“ přejímá obecně tradovaný názor, že stáří vlastně nestojí za nic. Logickým důsledkem takových postojů je odklon od všeho a od všech, kteří jsou staří, nebo nějakým způsobem stáří připomínají. Neutěšenou situaci seniorů jistě zhoršuje současný ideál mládí a od něj odvozená praxe, že nejdůležitější je rychlý životní styl (…). V takové atmosféře popírání přirozeného procesu stárnutí se starším lidem rozhodně nežije dobře. Helena Haškovcová: Fenomén stáří (…)

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)