Nový velkoměstský typus (2017)

Milena Jesenská. Texty z rozsáhlého Výboru z díla, který vyšel pod názvem Křižovatky v roce 2016, dokládají mimořádnou šíři i hloubku díla prvorepublikové novinářky. Připravil Vojtěch Bárta.

Natočeno 2017. Premiéra 4. 12. 2017 (ČRo 3 Vltava, 9:10 h.) v cyklu Esej. Repríza 2. 3. 2020 (ČRo 3 Vltava, 9:10 h.) v cyklu Esej.

Lit.: Bárta, Vojtěch: Milena Jesenská: Eseje. In web ČRo 3 Vltava, 7. prosinec 2017 (článek). – Cit.: Výbor z díla novinářky, která dnes ve světě patří k nejznámějším osobnostem české kultury.

Vybrané texty z rozsáhlého Výboru z díla, který vyšel v nakl. Torst pod názvem Křižovatky (2016), dokládají mimořádnou šíři i hloubku díla prvorepublikové novinářky. Věnují se „drobným“ všednodenním jevům a společenským typům (Děti, Dáma, Nový velkoměstský typus), ale některé reagují i na zlomové události (krize, nezaměstnanost a stávky dělníků v roce 1933, anšlus Rakouska a zhroucení středoevropské demokracie).

Z textů se vyjevuje osobnost Jesenské, ženy zakořeněné v tradici a směřující od moderny k avantgardě, aristokratky ducha nepodléhající výkyvům módy (Dáma), přesto však ženy s velmi „moderními“ liberálními názory a silným etickým, estetickým i sociálním cítěním. Texty prozrazují leccos o Jesenské životě a myšlení, drobná příhoda o žebračce (Děti) je například také vzpomínkou na Franze Kafku.

Eseje jsou řazeny chronologicky, takto je ve zkratce postižen i určitý vývoj – od spíše mikrokosmických společenských úvah dvacátých let k větším politickým textům let třicátých.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)