Co bude po Putinovi? (2018)

Libor Dvořák. Komentář. Podle Libora Dvořáka je jasné, jaký bude výsledek prezidentských voleb v Rusku.

Natočeno 2018. Premiéra 18. 3. 2018 v rámci pořadu Názory a argumenty (ČRo Plus, 18:33 h.).

Lit.: Dvořák, Libor: Libor Dvořák: Co bude po Putinovi? In web ČRo Plus, 18. 3. 2018 (článek). – Cit.:  Poslední ruské volební místnosti se sice uzavřou až v neděli v sedm hodin večer našeho času, ale k jakému výsledku ruští voliči dospějí, víme už teď. Vlastně co teď – už dlouhé měsíce, možná léta.

Tak strnulý je politický systém největší země světa, která sice má jakousi nápodobu běžných světových demokratických institutů, ale žel bohu je to právě jen nápodoba. Včetně prezidentského úřadu, protože ruský prezident je spíš než hlava státu, jak ji chápeme třeba u nás, klasický, téměř absolutistický panovník.

Za posledních sto let sovětského a poté ruského státu byl u moci déle než Vladimir Putin jedině Josif Stalin. Se všemi důsledky z podobného moderního absolutismu vyplývajícími…

Putin volil v neděli mezi prvními a v krátké debatě s novináři prohlásil, že doufá, že jeho program pro budoucnost bude úspěšný. Problém je ovšem v tom, že ani na jeho oficiální stránce žádný program před volbami nebyl a našli jste tam jen slogan „Silný prezident – silná země!“ Možná měl Vladimir Vladimirovič na mysli zrovna tohle.

Putin tedy bude v neděli už počtvrté zvolen do úřadu ruského prezidenta. Jenže právě proto, že to bylo tak dlouho nad slunce jasnější, si už teď mnozí ruští a zahraniční politologové lámou hlavu nad tím, co přijde v roce 2024, kdy Putin už podle současné ústavy kandidovat nemůže.

Kdoví – možná bude hledat inspiraci v současné Číně, kde si její prezident právě nechal odhlasovat, že v tomto úřadu zůstane až do smrti.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)