Kůrovec naše myšlení nezmění (2018)

Jan Vávra. Komentář. .

Natočeno 2018. Premiéra 23. 5. 2018 v rámci pořadu Názory a argumenty (ČRo Plus, 18:33 h.).

Lit.: Vávra, Jan: Jan Vávra: Kůrovec naše myšlení nezmění. In web ČRo Plus, 23. květen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Když už chtěl ministr zemědělství v demisi Jiří Milek odvolat generálního ředitele Lesů ČR, měl si najít jiný důvod, než je zhoršení kůrovcové kalamity.

Jedinou omluvou může být, že mu to v rámci svého poradenského kontaktu poradila bývalá televizní moderátorka. Člověk nemusí být biologem, aby pochopil, že ačkoli je ředitel Lesů ČR bezesporu vlivný člověk, kůrovcovou kalamitu opravdu zavinit nemohl.

Mezitím vyšlo najevo, že odvolaný ředitel za stávajících legislativních podmínek ani skutečně účinně zasáhnout nemohl. Operativní opatření proti rozšiřování kůrovce vyžadují spolupráci mezi resorty, takže ani sám ministr zemědělství moc nezmůže.

Navíc koncepce podniku, který těžbu dřeva zadává prostřednictvím veřejných zakázek externím firmám, je těžkopádná a znemožňuje jakoukoli rychlou reakci. Změny by musely být provedeny na vyšší, tedy vládní úrovni.

Lesy ČR byl vždy podnik, ze kterého politické strany a nejrůznější šikulové vždy především vysávali peníze. Křížilo se zde mnoho podnikatelských a takzvaně lobbistických zájmů. Ředitelé se střídali a každý musel někoho poslouchat a někomu dát vydělat. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se tato praxe měla změnit, protože všichni jsou s tímto modelem spokojeni. Jediným, kdo na to doplácí, jsou české lesy.

Kůrovec jako marketinkový tah

Za šíření kůrovce tedy nemůže ředitel Lesů ČR, ať již jím je kdokoli, ale klimatické změny, především sucho a teplé počasí a náš přístup k využívání krajiny, včetně lesů. Dlouho jsme díky razantním prohlášením Václava Klause pochybovali, zda vůbec něco jako změna klimatu existuje. Ale i když jsme již na vlastní kůži zakusili jejich důsledky, odmítáme změnit své chování a dál krajinu jen průmyslově využíváme, aniž bychom mysleli na budoucnost.

Devastace půdy chemickými hnojivy a těžkou technikou, pěstování průmyslových plodin na obrovských lánech, smrkové monokultury, určené k průmyslovému využití, způsobující kyselost půdy, to vše přispívá k naší neschopnosti zadržovat v krajině vodu. Zatím, byť jsme již zažili několik varování, se náš přístup ke krajině nezlepšil.

Bohužel i kůrovec, jako náhle objevený nepřítel způsobující kalamitu gigantického rozsahu – údajně největší od doby Marie Terezie – evidentně naše myšlení nezmění. Vyhlíží spíše jako další marketinkový tah, který má ukázat lidem, že předchozí vlády nic nedělaly a první, kdo opravdu maká, je Andrej Babiš a jeho parta.

Této domněnce ostatně nahrává i náhlá aktivita premiéra Babiše a jeho věrného pobočníka ministra životního prostředí Brabce, kteří se hned postavili do čela boje s nenáviděným broukem.

Kůrovec je jen jeden z vrcholů mnohem širšího problému. Otázkou zůstává, jaká katastrofa bude muset přijít, abychom začali skutečně něco dělat.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)