Spor o Pocheho ČSSD už prohrála (2018)

Petr Holec. Komentář.

Natočeno 2018. Premiéra 12. 6. 2018 v rámci pořadu Názory a argumenty (ČRo Plus, 18:33 h).

Lit.: Holec, Petr: Petr Holec: Spor o Pocheho ČSSD už prohrála. In web ČRo Plus, 12. červen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Místopředseda ČSSD a pardubický hejtman Martin Netolický, odpůrce vstupu strany do menšinové vlády s ANO tolerované komunisty, dál vyhrotil spor o Miroslava Pocheho.

Netolický řekl, že pokud ho prezident Miloš Zeman odmítne jmenovat ministrem zahraničí, jak hlava státu slíbila, měl by to vyřešit Ústavní soud.

Zeman nechce europoslance Pocheho ve vládě, protože je podle něj příliš vstřícný k migrantům. A taky v poslední prezidentské volbě podpořil jeho finálového soupeře Jiřího Drahoše, což ovšem neříká. Nebo aspoň ne veřejně.

Poche se ČSSD vrací jak bumerang a bitvu o něj už stejně dávno prohrála, ať už to celé nakonec dopadne jakkoli. Žižkovského politika, jehož přinejmenším nikdo nikdy nepodezříval z diplomatické komunikace, totiž ministrem zahraničí nechce ani nemalá část ČSSD.

Poche se mezi ministerskými kandidáty neobjevil proto, že by byl na tuhle reprezentativní funkci nejlepším kádrem, ale prostě jako obyčejná splátka: nejdřív za zvolení Jana Hamáčka předsedou ČSSD a poté i za zajištění pražských hlasů v referendu pro podporu vstupu strany do vlády. Nic v politice není zadarmo a málokdo to ví tak dobře jako právě Poche.

ČSSD versus ČSSD

Ten se před časem nechtěně sám přiznal, že v partajní kase nelegálně rozpouštěl peníze z městských firem, které na sebe jako menší finanční dary rozepisovali členové ČSSD. Ta ho proto radši, a to i přes protesty mnohých členů, rychle uklidila do Bruselu, odkud se nyní znovu přihlásil o vlivnou funkci.

Za Pocheho ve straně lobbuje vlivný zákulisní hráč královéhradecké ČSSD Jaroslav Špaček a na Hrad mu přes Zemanova rádce Martina Nejedlého pomáhá i bývalý kmotr pražské ODS Tomáš Hrdlička. Ostatně právě s jeho ODS kdysi Prahu spoluřídil.

Média dosud spor o Pocheho prezentovala jako bitvu ČSSD versus Zeman, ve skutečnosti jde ale o mocenskou bitvu ČSSD versus ČSSD. Strana zůstává po volebním debaklu i jarním sjezdu stále rozpolcená a případné angažmá Pocheho ji teď znovu štěpí ještě víc.

Přitom právě rozpolcenost ČSSD přivedla až k sedmi procentům v loňských volbách. Spor o Pocheho, který se teď v Lidovém domě verbálně přiostřuje, ČSSD nikdy nevyhraje.

Autor je komentátorem Info.cz

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)