Proč německá policie nechala neonacisty řádit třináct let? (2013)

Karel Hvížďala. Komentář.

Natočeno 2013. Premiéra 9. 5. 2013 v rámci cyklu Názory a argumenty (ČRo Plus).

Lit.: Hvížďala, Karel:  Karel Hvížďala: Proč německá policie nechala neonacisty řádit třináct let? In web ČRo Plus, 9. květen 2013 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: To je základní otázka, kterou si kladou tamější prestižní média již více než rok. Trojice teroristů Uwe Böhnhard, Uwe Mundlos a Beate Zschäpeová měla na svědomí devět vražd cizinců a jedné policistky. Tito teroristé žili pod cizí identitou od půlky devadesátých let.

V roce 2011, po přepadení banky v Eisenachu, byli oba muži pronásledováni a spáchali sebevraždu. Zschäpeová pak zapálila jejich společný byt ve Zwickau a po několika dnech se sama přihlásila v Jeně na policii. Odmítá však vypovídat.

Před soudem, který byl zahájen v pondělí 6. května 2013 v Mnichově, stojí nakonec společně jetě se čtyřmi lidmi z neonacistické scény, kteří teroristům: říkali si Nacionálněsocialistické podzemí, pomáhali. Jsou to: bývalý funkcionář krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa Ralf Wohlleben a neonacista Carsten Schultze, které prokuratura kvůli opatřování zbraní pro NSU viní z napomáhání k vraždám, a dvojice pravicových extremistů André Eminger a Holger Gerlach.

Nevěstě neonacistů, jak hlavní obžalovanou v Německu nazývají, hrozí doživotí. Proces je velmi ostře sledován a některé noviny o něm píší jako o německém 11. září, protože v procesu s teroristy jde také o tvář země v zahraničí. Přesto, že Vrchní soud v Mnichově nechal kvůli tomu upravit jednací síň za více než milion eur, aby se tam vešlo alespoň 260 lidí, nedokázal důvěryhodně zajistit přidělování akreditací. V prvním kole, kdy rozhodovalo pořadí žádostí, se tam vůbec nedostala turecká média, i když osm ze zavražděných byli Turci. V druhém kole, kdy se místa losovala, se tam zase nedostala prestižní německá média a na soud se chystají žaloby. O profilu teroristů a jejich činech jsem průběžně referoval v Českém rozhlase 6 v minulém roce.

Líčení krátce po zahájení bylo přerušeno, protože obhájce zpochybnil nestrannost předsedy soudu a požádal o jeho odvolání. Jednání bylo odročeno na úterý 14. května 2013, kdy se bude číst obžaloba mající 500 stran. Policie před zahájením líčení uzavřela široké okolí a před justičním palácem nikdo nesměl nechat ani odstavené kolo. Veřejnost současně uklidňovala prohlášeními, že jde pouze o preventivní opatření a neexistují žadné indicie, že by se chystal teroristický útok.

Stejně závažné je však obvinění, které se šíří Německem a kvůli kterému již musel odstoupit i šéf německé rozvědky, že případ se mohl tak dlouho táhnout jen proto, že policie sympatizuje s rasisty: celou dobu totiž tvrdila, že jde pouze o vyřizování účtů mezi tureckou mafií a nepřipouštěla možnost, že je v případech zapletena neonacistická scéna, která je prošpikovaná tajnými agenty. V policejní hantýrce zločincům, po kterých pátrala, říkala kebab-mafie a nebo podle identifikace pistole české výroby CZ 83 Ceska-Morde. Kvůli tomuto případu čeká policii reforma a závažné případy by zřejmě měla šetřit výhradně spolková kriminální ústředna a ne jednotlivé země.

Rozsudek nad obžalovanými bude vyhlášen nejdříve v lednu roku 2014.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)