Britská premiérka zahájila přesvědčovací ofenzívu (2018)

Jan Jůn. Komentář.

Natočeno 2018. Premiéra 27. 7. 2018 v rámci cyklu Názory a argumenty (ČRo Plus).

Lit.: Jůn, Jan: Jan Jůn: Britská premiérka zahájila přesvědčovací ofenzívu. In web ČRo Plus,  27. červenec 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Páteční večer návštěvy britské premiérky v Salzburgu byl na pozadí jednání s kancléřem Kurzem a premiérem Babišem rezervován pro představení Mozartovy Kouzelné flétny.

Nelze se v těchto souvislostech ubránit pocitu, že jakási kouzelná flétna, na kterou by mohla zahrát a brexit by přestal existovat, nebo se sám vyřešil, by jí přišla velice vhod.

Salzburskému zahájení osobní přesvědčovací ofenzívy Mayové u evropských představitelů na téma nutnosti dohody o co nejměkčím brexitu předcházelo o den dříve nepříliš nadějně znějící prohlášení hlavního vyjednávače unie Michela Barniera o jejím navrhovaném nahrazení celní unie novým hraničním režimem.

Tedy, že sice tzv. Bílá kniha obsahující Mayové návrhy na další vyjednávání o brexitu i o vztazích po jeho uskutečnění – přináší řadu pozitivních podnětů, ale že vyřešení hraničního celního režimu tzv. „zástupnou celní procedurou“, kdy by Britové vybírali za unii cla, není dost dobře uskutečnitelné.

Prý proto, jak totiž řekl, že „unie nemůže delegovat provádění své vlastní celní politiky a jejích pravidel, včetně výběru DPH a tarifních poplatků, nečlenské zemi, která není součástí struktur, kde platí unijní předpisy“ a britská média tam nevidí možné řešení.

Podpora referendu roste

Negativní mediální interpretace Barnierova prohlášení ovšem vychází z nynějšího návrhu budoucích vztahů, ale ten zároveň přece jen otevírá vyjednávací možnost, kdyby Mayová dokázala ono „nečlenství“ přeformulovat. Třeba na nějaký byť částečný vztah podle norského vzoru či podobně a to přece není zcela vyloučeno, neb vyjednávání vždy počítají se vzájemnými ústupky.

Je tedy zcela legitimní tázat se, zda se tedy podaří britské premiérce a jejím ministrům – včetně nového šéfa resortu zahraničí Jeremyho Hunta, chystajícího se do Berlína – vyvinout tlak na Barniera, nebo zda bude Británie v tomto velmi důležitém bodu muset k nelibosti brexitářů ustoupit, což je pravděpodobnější.

Premiérka mezitím také sama převzala otěže vyjednávání a odsunula tak nového ministra Raaba do role svého zástupce, zatímco nejnovější průzkumy veřejného mínění hovoří o rychle rostoucí podpoře uspořádání druhého referenda – tedy o tom, co bude nakonec vyjednáno.

Agentura You Gov pro deník The Times zjistila, že za pět týdnů vzrostla jeho podpora ze 37 na 42 procent se 40 procenty proti a s 18 procenty nerozhodnutých. Mayová nyní také začne co týden připomínat podnikům i prostým občanům v sérii naplánovaných 70 „upozornění“ nebezpečí tvrdého brexitu, což by mohlo omezit vliv skupiny tvrdých brexitářů v zemi a podporu referenda o výsledcích jednání dál zvýšit.

Britové si tedy ani o prázdninách, včetně těch parlamentních, od brexitu zjevně neodpočinou a premiérka přesto stihne týden dovolené v Itálii a dva ve Švýcarsku. Popřejme jí toho oddechu – dobré zdraví se jí pak bude určitě hodit.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)