Terorismus narušil poklidné britské prázdniny (2018)

Jan Jůn. Komentář.

Natočeno 2018. Premiéra 17. 8. 2018 v rámci cyklu Názory a argumenty (ČRo Plus).

Lit.: Jůn, Jan:  Jan Jůn: Terorismus narušil poklidné britské prázdniny. In web ČRo Plus, 17. srpen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Je nutné připomínat, že obavy z nových teroristických útoků se v Británii stále drží v podvědomí opatrných obyvatel i médií. Nejnovější útok jen potvrdil správnost preventivních opatření.

Poté co devětadvacetiletý černošský útočník Salih Khater súdánského původu s čerstvým britským občanstvím srazil minulé úterý automobilem cyklisty na přechodu a pak narazil do ocelové bariéry před vchodem do sněmovny lordů, veřejnost i experty těší skutečnost, že ona závora a betonové bariéry před londýnským parlamentem náraz automobilu vydržely a ani to s nimi nepohnulo.

Druhý nejvyší stupeň pohotovosti bezpečnostních sil stále platí a je prý neustále prověřováno nejen asi pět stovek podezřívaných islamistů, ale i širší skupina tří tisícovek dalších ve známých oblastech možné radikalizace.

Protiteroristická policejní jednotka má ještě do pondělka možnost dosud prý nespolupracujícího útočníka z Birminghamu, který prý podle některých zpráv do Londýna přijel pro súdánské vízum, zadržovat kvůli podezření z terorismu a za pokus o zabití oněch cyklistů, ale zatím jde stále jen o podezření a možnost psychologické poruchy není prý zcela vyloučena.

Ať už je to tak, či tak, experti i londýnský primátor Sadik Khan se nyní přimlouvají za proměnu prostoru i části náměstí před parlamentem na pěší zónu, aby bylo možné vyloučit další možné automobilové útoky teroristů na pěší. Problémem by ale určitě bylo i jen částečné převedení dopravy jinam z jedné z hlavních křižovatek metropole.

Proti brexitu 53 procent

Ve čtvrtek ovšem nově vzrušila veřejnost ohledně terorismu a indoktrinace radikálním islamismem zpráva BBC, že získala nahrávku kázání imáma z didsburské mešity v Manchesteru Mustafy Grafa šest měsíců před loňským teroristickým útokem Salmana Abediho na koncertě zpěvačky Ariany Grande, kde zabil 22 osob, převážně mládeže.

Imám v kázání pobízel k „ozbrojenému džihádu“, což mohlo být jednou z příčin radikalizace Abediho, kterého BBC ukázala také na videozáznamu mezi účastníky jedné demonstrace imámovy skupiny v Londýně. Nahrávky byly předány policii a lze jen doufat, že imám mezitím nezradikalizoval další členy obce jeho mešity.

Politicky jsou prázdniny přípravou na rušné obnovení brexitových sporů a stranické sjezdy. Ministři vlády stále jezdí po Evropě a přesvědčují vlády unie o nutnosti dohody, zatímco podle časopisu New Statesman používají tvrdí brexitáři prázdný parlament ke schůzkám o přípravě nové politické ofenzívy na zmaření dohody a sesazení premiérky Mayové.

Mezitím se skupina poslanců obou hlavních stran dál snaží o parlamentní vyšetření údajného ruského financování probrexitové kampaně referenda přes jejího hlavního dárce Arrona Bankse po jeho schůzkách s velvyslancem Jakovlenkem a jeho lidmi.

Vyšetřování by mohlo být velmi zajímavé a jistě by ovlivnilo veřejnost, která je prý nyní z 53 procent proti brexitu, o jehož důsledcích mnoho nevěděla. Po prázdninách bude tedy v mnoha směrech určitě velmi rušno.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)