Kdyby Alexander Bellu neexistoval, museli bychom si ho vymyslet (2018)

Apolena Rychlíková. Komentář.

Natočeno 2018. Premiéra 11. 10. 2018 (ČRo Plus) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Rychlíková, Apolena: Apolena Rychlíková: Kdyby Alexander Bellu neexistoval, museli bychom si ho vymyslet. In web ČRo Plus, 11. říjen 2018 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Jestli existuje v České republice někdo, kdo se velkou měrou podílel na propagaci squattingu u nás, je to bezesporu žižkovský starosta za ODS Alexander Bellu.

Vytrvalý bojovník za právo měst a obcí nechal chátrat budovy – ať už ty v soukromé, nebo ve veřejné správě – dělá svými pravidelnými videi z Prahy 3 squattingu nedocenitelné PR. Autonomní a sociální centrum Klinika se už dávno stalo Bellovým úhlavním politickým nepřítelem.

Většinu své energie investoval do toho, aby všechny problémy obyvatelů a obyvatelek Žižkova svedl na jeden dům v Jeseniově ulici, který sice byl ještě před čtyřmi lety plný injekčních stříkaček a nebezpečně chátral, ale alespoň se v něm nepořádaly aktivity zadarmo pro mladé, staré, naše i „cizí“, no prostě pro všechny.

Bellu svými aktivitami útočil na Kliniku takřka nepřetržitě. Byl v tom kdysi zajedno s Vladislavou Hujovou z TOP 09, kterou posléze vyšachoval z pozice starostky, aby minulé volební období na Žižkově dovládnul sám.

Krom omílaného narativu o tom, že na ničí majetek se prostě nesahá, i kdyby to mělo znamenat jeho další destrukci (za kterou vždy nesou následky lidé v blízkém okolí – chátrající domy jsou zpravidla nejen nebezpečné z hlediska rozpadání domu, ale z hlediska všeobecné kriminality), se mladý Jakeš z ODS (takto Alexandra Bellu trefně pojmenoval politolog Ondřej Slačálek) snažil na Kliniku neustále posílat hygienu a využil každé příležitosti k útoku.

Máte saunu? A mohli bychom ji vidět?

A taky zvládl donekonečna vyprávět příběh o tom, jak obsazení domu znamenalo pro přilehlou ulici zvýšení kriminality. To se lidem, sdruženým v kolektivu Autonomního a sociálního centra, podařilo vyvrátit.

Sami si podali žádost na policii s dotazem, jestli se za poslední roky zvýšila v Jeseniově ulici, kde se Klinika nachází, trestná činnost. Policie na jejich dotaz odpověděla, že nikoliv. Ani to ale Bellovi nezabránilo v další kritice squatterů, která se de facto stala jeho jediným programem před volbami.

Už krátce po nich ale vyplula na povrch tak trochu jiná skutečnost. A to, že si Bellu sám „zabral“ část domu, ve kterém bydlí, aby mohl vybudovat saunu. Starosta Prahy 3 se samozřejmě brání: „Já jsem byt koupil a tu střechu jsem poopravoval, protože tam byly ztrouchnivělé části a podobně.“ Jenže tohle jeho „poopravování“ proběhlo tak trochu bez svolení Sdružení vlastníků jednotek, a ti se teď bouří. Jejich souhlas měl být totiž nezbytný.

Osobně Alexandrovi Bellu tu saunu i přeju. Kdo by nechtěl mít možnost vypotit se po náročném pracovním dni u sebe na střeše. Vždyť je to vlastně nádhera. Jenže žižkovský starosta to měl s ostatními lidmi v domě projednat a měl jim taky nabídnout, že to bude sauna tak nějak pro všechny a nejenom pro něj a jeho kamarády. To by pak dávalo konečně smysl. Privatizovat si střechu, která je ze své podstaty všech, je minimálně nevkusné.

Často se teď mluví o obnově ODS. Jak se změnila, polepšila, vrátila k pravicovým kořenům. Paradoxně v ní nejjednodušeji budují kariéru lidé jako Alexander Bellu. Typy, jejichž mentalita je mentalitou kapitalistických svazáků. Tito politici vidí pod pojmem „veřejné“ jen „moje“, pod pojmem „společnost“ jen „vlastní užitek“ a aktivně se snaží likvidovat každý zárodek svobodné, alternativní a občanské společnosti.

Frenetické tažení Alexandra Bellu proti naprosto neškodné Klinice tak dostalo po aféře se saunou úplně nový rozměr: posunulo komickou figurku ze žižkovské občansko – demokratické buňky na ještě komičtější level.

Až zase bude bude Alexander Bellu před budovou Kliniky točit svoje pravidelné okénko z cyklu „kapitalismus si rozvracet nenecháme“, mohli bychom se ho všichni zeptat: dobrý den, máte saunu? A mohli bychom ji vidět?

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)