Za pět let (2018)

Ondřej Neff. Glosa.

Natočeno 2018. Premiéra 12. 11. 2018 (ČRo Plus, 9:25 h.) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Neff, Ondřej: Ondřej Neff: Za pět let. In web ČRo Plus, 12. listopad 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jako hromobití za letní bouře převalovala se veřejným prostorem po celý uplynulý týden debata o Istanbulské smlouvě. V parlamentě se o ní debatovalo a došlo i na petice. Zdálo se, že se českou zemí valí hordy násilníků a sňatkových donucovatelů jakož i obřezávačů s žiletkami v rukou. Přitom poslední významný pokus o doložitelný vynucený sňatek u nás zaznamenala opera Prodaná nevěsta a i ta skončila, jak známo, happy endem. Dobrá věc se podařila, věrná láska zvítězila.

Jak už to bývá, v debatním ryku zanikla podstata dokumentu. Je jasné, že u nás žádný praktický dopad mít nebude a mít nemůže, pokud jde o domácí násilí. Na co se ovšem soustředí pilné včeličky aktivistických spolků je odstraňování stereotypů. Manželství muže a ženy, to je prý stereotyp, dokonce i sama příslušnost k pohlaví je stereotyp.

O lidové zvyky nejde

Všimněte si, že slovo stereotyp sklouzlo v poslední době do slovního ošklivce. Je to něco zavedeného a neúprosným pohybem dějin překonaného a tudíž zavrženíhodného. Vztahy mužů a žen jsou zatíženy stereotypem, nabádá nás Istanbulská smlouva, a tento stereotyp budiž tedy odstraněn – a nahrazen novými regulemi odpovídajícími době.

Toto uniká pozornosti skoro bezvýhradně. Pravda, několik vnímavějších jedinců zpozornělo nad pasáží navrhované smlouvy, že revizi mají být podrobeny i lidové zvyky. Hned se ozvalo odkudsi ujištění, že velikonoce ohroženy nejsou. Povídali že mu hráli. Velikonoce ohroženy jsou už dávno a vsadím meloun proti ohořelé sirce, že pomlázky budou do pěti let postaveny mimo zákon.

Ale ono nejde zdaleka jen o lidové zvyky. To co se rýsuje v mlze ušlechtilých floskulí je cenzura, která se šíří pozvolna a nezadržitelně. Pojem gender jsem před pěti lety pokládal za terminus technicus pro pohlaví. Dnes už vím, že je to policajtský obušek.

Ten už dnes tepá do veřejného prostoru a protože se oběť nebrání, intenzita roste. Pivovar Bernard už dnes musí hájit každou svoji vnadnou reklamu. Do pěti let budou hájit básníci svoje verše.

To už bude Istanbulská smlouva dávno schválena a v jejím rodném Istanbulu vesele pokvetou nucené sňatky i ženská obřízka. A pivo Bernard? To žádnou reklamu mít nebude, protože je v něm alkohol.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)