Gottwaldův duch žehná Filipově dani z církevních restitucí (2018)

Jiří Leschtina. Komentář.

Natočeno 2018. Premiéra 10. 12. 2018 (ČRo Plus) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Leschtina, Jiří: Jiří Leschtina: Gottwaldův duch žehná Filipově dani z církevních restitucí. In web ČRo Plus, 10. prosinec 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nedlouho poté, co komunisté podrželi při hlasování o důvěře vládu Andreje Babiše, předkládají mu první nesmlouvavý účet.

Prosadili svolání mimořádné schůze k svému návrhu zákona o zdanění církevních restitucí. Ten se zdál být v posledních měsících uložen k ledu. Komunističtí poslanci ale svým tlakem na urychlení dávají jasně premiérovi najevo: za naše hlasy koukejte platit řádně a včas!

Zvednout ruku pro takový zákon bude vyžadovat značnou dávku otrlosti. Vždyť Vojtěch Filip by neměl co navrhovat, kdyby jeho předchůdce Klement Gottwald nerozpoutal totální vyvlastnění církevního majetku, spojené s perzekucí kněží, řeholníků a řeholnic. S cílem zasadit církvím, jak se vyjádřil sám Gottwald „poslední zdrcující ránu.“

KSČM se tak svým návrhem zdanění finančního odškodnění církví nejvíce podobá zloději, jemuž nestačí, že ušel trestu, ale ještě chce okradené připravit o část spravedlivého odškodnění za jeho gigantický lup.

Připomeňme ale, že KSČM v tom není sama. Vždyť zdanění finančních restitucí již dlouho podporují i sociální demokraté.

Obchodní smlouva jen cárem papíru?

A samotný Andrej Babiš už dřív nadbíhal většině společnosti, nesouhlasící s církevními restitucemi, svými řečmi o přemrštěnosti finančních náhrad. Když k tomu přidáme Oklamurovu SPD, hlasy pro tuhle novou krádež se ve sněmovně nejspíše najdou.

Poněkud šokující ale byl vstřícný přístup některých pirátských poslanců. Například místopředseda pirátů Jakub Michálek svůj souhlas se zdaněním restitucí doprovodil hodně bizarním přirovnáním. Podle něj je zdanění církví stejně přijatelné jako když byly revidovány částky solárním baronům.

Pravda, většina pirátských poslanců se vyjádřila proti zdanění restitucí. Poněkud alibisticky ale vyznívá jejich požadavek, aby vláda nejprve předložila finanční analýzu církevních restitucí.

Že by jindy tak dobře informovaní piráti neznali rozbor Národohospodářského ústavu? Podle něj zabavený církevní majetek vynesl státu za 60 let 230 miliard korun. Církev za stejnou dobu dostala 60 miliard.

Stát tak na vyvlastnění církevního majetku vydělal 170 miliard. Pokud tedy církve získají 134 miliard za nemovitosti včetně finančních náhrad za majetek, který již nelze vydat, tak šly v dohodě se státem ještě hodně pod cenu.

V jejím rámci vláda premiéra Nečase uzavřela s církvemi závazné smlouvy o vyplácení náhrad. Ty se staly součástí hospodářského práva a nemůže je vypovědět jen jedna strana. Jejich porušením by tak stát vyslal varování do zahraničí: Pozor, tady se rozhodnutím politiků může obchodní smlouva stát cárem papíru.

Zdaleka nejdůležitější dopad ale bude mít případné schválení komunistického návrhu dovnitř naší země. Jde totiž o podkopání právních jistot a tím i důvěry ve stát jako takový.

A právě útokem na stát a jeho demokratické instituce začínal každý úspěšný pokus o zavedení diktatury. Včetně toho Gottwaldova, jehož duch teď jistě žehná Filipově úsilí o další oloupení církve.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)