Zbojníci Donald Hood a Andrej Jánošík (2019)

Eva Turnová. Glosa.

Natočeno 2019. Premiéra 15. 3. 2019 (ČRo Plus) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Turnová, Eva: Eva Turnová: Zbojníci Donald Hood a Andrej Jánošík. In web ČRo Plus, 15. březen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Šíří se trend, kdy podnikatelé vstupují do politiky; fungující vztah kapitalisty versus osobnosti politika, který chrání pracující, je spíš jen iluzí uvízlou ve starých učebnicích.

Minulý týden se Andrej Jánošík vypravil za Donaldem Hoodem, předal mu pistoli, Donald mu pochválil boty a Andrej odletěl zpět; všechno klaplo, hlavně proto, že prioritou obou zbojníků je vize státu jako podnikatelský záměr.

Oba se tváří, že je politici štvou stejně jako obyčejné lidi. Americký miliardář slibuje, že bude svým kolegům brát a chudým dávat. V době, kdy je davový konzum pojímaný jako demokracie, voliči nerozpoznají, že majitelům kasín většinou o obyčejného člověka nejde, a Donald je zvolen.

Český zbojník zase plánuje řídit stát tak skvěle, jako řídí svůj byznys. Žádá o dotace, dostává je, pak se překulí v politika a své straně říká „hnutí“. Slibuje být efektivní a sejmout všechny podvodníky. Emancipovaná a organizovaná vrstva otroků křičí „ano“.

Jako by jí nevadilo, že velkopodnikatel svou podstatou stát vykořisťuje, protože jeho cílem je maximální zisk.

Uvolnit ducha od zloducha

Řídit stát jako svou firmu a myslet to dobře je spíš oxymóron a představuju si ho takto:

Šéf daňového úřadu bude dál rozdávat bonusy jako procenta za to, kolik se získá na pokutách, veřejná správa bude zase maximalizovat pokuty z parkovacích lístků, soudci budou odměňováni za to, že někoho dostanou do vězení, a průměrné tresty vězňů se budou podle potřeby efektivně navyšovat.

Spíš ale doufám, že se brzy tento chaos zvrtne a nabude nějakého hlubšího očistného významu. Třeba se pak odněkud vyloupne osvícený politik, jehož program nebude zisk, ale blahobyt státu. Blahobyt, který nebude měřený množstvím dopadených podvodníků, výší HDP, nebo umístěním vozidel na oběžné dráze Marsu.

Oddělení církve od státu uvolňuje ducha občanů od totalitního myšlení církví, oddělení byznysu od státu by mohlo uvolnit ducha občanů od totality konzumu; a nakonec by proběhlo oddělení ducha občanů od zloducha, který by mohl, samozřejmě v míru, sedět v posledním elektrickém autě vyslaném do vesmíru.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)