Dobyjí Piráti svou vlastní loď? (2019)

Petr Holec. Komentář.

Natočeno 2019. Premiéra 17. 4. 2019 (ČRo Plus) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Holec, Petr: Petr Holec: Dobyjí (sic!) Piráti svou vlastní loď? In web ČRo Plus, 17. duben 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:

„Vytvořili jsme dobrý tým a máme ty nejlepší předpoklady pro to, abychom to zvládli,“ slíbil Pražanům Zdeněk Hřib poté, co se stal prvním pirátským primátorem Prahy.

Po necelém půlroce existence pražské koalice se ale spíš zdá, že Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu vytvořili zatím nejhorší tým. Jejich koaliční krize totiž přišla nečekaně rychle i na Prahu, kde koalice poslední dobou nemívají dlouhé trvání.

Hřibův „dobrý tým“ na pražském magistrátu neexistuje už nějakou dobu, pirátské pojetí politiky je totiž moc hlavně na Spojené síly pro Prahu složené z tradičních politických stran.

Ve veřejnou krizi ale rozpory přešly poté, co Piráti zmínili, že chtějí najít a případně zdanit majitele prázdných soukromých bytů pomocí monitoringu domácích elektroměrů. Šéf TOP 09 a její kandidát na primátora Jiří Pospíšil to označil za komunistické „šmírování“, což záhy potvrdili sami komunisté, když Piráty obvinili z vykrádání jejich programu.

Hřib poté zaútočil na Pospíšila veřejným dopisem a přidal se i pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, který napsal, že „největší a řekl bych, že jediný podstatný problém pražské koalice je to, že Jiří Pospíšil je neskutečný podrazák.“

Čiré pirátství

Dobrá nálada, jíž nová koalice slíbila Pražanům, tím definitivně skončila. Lídři koaličních stran se teď sice veřejně ubezpečují, že krize končí, pravda je ale spíš opačná: krize, jejímž skutečným koncem může být i jiná pražská koalice, teprve začíná.

Spojené síly pro Prahu totiž už nějaký čas hledaly záminku, jak se osvobodit od nefunkční koalice, v níž zkoušejí absolutně a podle vlastních pravidel vládnout Piráti. Teď jim ji Hřib a spol. konečně dali, když ukázali, jak vypadá skutečný pirátský atak.

Jenže tím možná nejvíc zaútočili na vlastní loď. Ruce od Pirátů nyní nenápadně radši dal pryč i lídr Prahy Sobě Jan Čižinský, jejich dosavadní spojenec vyznávající podobný politický styl. I on samozřejmě dobře ví, že Spojené síly pro Prahu uvažují po volbách do Evropského parlamentu o koalici s ODS a ANO, a nechce zůstat úplně mimo hru.

Na pražském magistrátu sedí pět víceméně stejně silných stran a vyhrocením koaliční krize Piráti nejvíc zapracovali na snížení svého budoucího koaličního potenciálu k nule.

A nejvíc tím, když TOP 09 veřejně doporučili, aby si do svého čela na podzim místo Pospíšila zvolila „lepšího“ šéfa. Koaliční partneři se samozřejmě ostřelují běžně, ostatně bývají největší soupeři.

Pálit ovšem veřejně do svých vnitrostranických personálií, to už je čiré pirátství. Praha je prvním velkým politickým „lupem“ Pirátů, nyní se ale ukazuje, že by si od něj mohli nečekaně rychle pomoci sami.

Autor je komentátor Info.cz

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)