Zasloužilí veteráni od Národního muzea (2019)

. Komentář.

Natočeno 2019. Premiéra 7. 6. 2019 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Konrád, Ondřej: Ondřej Konrád: Zasloužilí veteráni od Národního muzea. In web ČRo Plus, 7. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Překvapit to nemohlo nikoho.

Poté, co předloni vyšel v době návštěvy českého prezidenta článek na webu ruské armádní televize, že by mělo být někdejší Československo vděčné SSSR za invazi roku 1968. Což nadzvedlo i Miloše Zemana a stěžoval si. Třebaže s výsledkem nevalným, bylo mu sděleno, že šlo o soukromý názor kohosi.

Ale – dodejme, jakýsi někdo se na oficiální stránky armády těžko dostane, že. Příhoda napovídá, jak asi vidí jisté věci určité ruské kruhy. I když se to v oficiální dikci zatím nikdy neprojevilo. Ale daleko od toho například nebyly reakce Čechů na průjezd americké vojenské kolony roku 2015 podle ruských médií. Neboť šlo o stoprocentní překroucení a sprostou ideologickou lež. Upomínající staré časy.

Špity špity, jen ať to u nás doma neslyší

Z nichž, a jsme konečně u onoho nepřekvapení, jakoby přímo vypadl nynější návrh zákona ležící v ruském parlamentu. Podle něhož by vojáci, kteří nás před 51 lety okupovali, mohli být uznáni coby váleční veteráni. Čímž by se ovšem invaze z osmašedesátého, akt mocenské zvůle par excellence, daleko za normou mezinárodního práva, vlastně znovu a naplno legalizovala.

Totiž – ono ruské vedení svým spoluobčanům nikdy docela neřeklo, že šlo o něco zavrženíhodného. Byť roku 1993 aspoň prezident Ruské federace Jelcin při pražské návštěvě invazi odsoudil. S tím, že za ni byl odpovědný už neexistující Sovětský svaz. K uším běžných Rusů to ovšem nedolehlo. Ani když to později opakoval českým politikům Putin.

Mysl-li sune-li se?

Dnes (vlastně tedy už podruhé) však předkládá zákonodárcům ruská komunistická strana cosi, čím by se invaze víc než ospravedlnila. Neboť různá privilegia, sociální výhody a hlavně státní penze pro účastníky okupace Československa by je postavilo na roveň veteránů z druhé světové války. Anebo ze zahraničních misí, ať si o nich myslíme, co chceme. Možná ale Duma odbyde návrh stejně lehce jako před třemi lety: v Československu se tenkrát nebojovalo, tak status veteránů zapomeňte!

Ale kdo ví, jak se od té doby posunula mysl většiny ruských poslanců? A jestli není o něco vstřícnější ke komunistům a jejich nápadům? U nás tomu tak přece je. A mnozí čeští a moravští komunisté by legitimizaci srpna 1968 z ruské strany jistě uvítali. I když asi bez většího rámusu. Na ten ještě pořád není doba. Dodejme – bohdá ani nikdy nebude.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)