Týden očima Petra Schwarze – Skanzen pod dohledem dronu (2019)

. Komentář.

Natočeno 2019. Premiéra 31. 8. 2019 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Schwarz, Petr: Týden očima Petra Schwarze: Skanzen pod dohledem dronu. In web ČRo Plus, 31. srpen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vláda je po necelém měsíci opět kompletní, úřadu se ujal nový ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Prezident Zeman při jmenování Zaorálka do funkce nového ministra vybídl, aby z balíku peněz, které má ministerstvo k dispozici, pamatoval spíše na ochranu památek než na živou kulturu.

Za pomoci parafráze Ježíšova výroku z evangelia, který označil za jakési „biblické přísloví“, Zeman dovozoval, že je cestou k smrti, „když se ministr objevuje na premiérách, vernisážích, uděluje granty a mediální sféra mu tleská“.

Podle pana prezidenta jsme památky, které postavili předci, nedokázali doplnit téměř ničím novým, a máme se tedy aspoň snažit zachránit to, co postavili jiní. Ano jistě, to je jistě skvělý návod, pokud bychom chtěli vybudovat z republiky skanzen.

Péče o památky je samozřejmě také ukazatelem kulturnosti národa a jeho vlády, o tom není pochyb, pokud by ale takto ke kultuře přistupovali i ti prezidentem zmiňovaní předkové, mohli jsme dneska chránit tak Věstonickou Venuši.

Ať nám romantiku nikdo neukončí

Jediné, čím může naše malá republika získat respekt a ukázat, že má světu co dát, jsou nové myšlenky, ať už ve vědě, technice, nebo právě kultuře. A není náhodou, že posledním českým prezidentem, jehož myšlenky v celé naší civilizaci široce rezonovaly, byl Václav Havel, člověk, který vzešel právě z živé kultury.

Tři měsíce trvající politická krize tedy skončila, ale mír ve vládní koalici nenastal, premiér Babiš si s vicepremiérem Hamáčkem i nadále vyměňují invektivy prostřednictvím médií.

Myslivecká komise Agrární komory navrhla, aby se změnil zákon, z kategorie přísně ohrožených živočichů byli vyřazeni vlci, a bylo je tak možné střílet. Podle myslivců je u nás vlků příliš, což v praxi znamená, že jich v naší přírodě je 60 až 80.

V době, kdy už tak suchem a kůrovcem devastované lesy dále poškozuje přemnožená vysoká i divoká prasata, která právě vlci loví, je to od myslivců pozoruhodný požadavek. Ministerstvo životního prostředí upozornilo, že vlci jsou přísně chráněni podle unijního práva a bylo by tedy potřeba změnit zákony evropské.

Ministerstvo zemědělství si je toho vědomo, ale chtělo by usilovat o to, aby se stanovil nejvyšší počet vlků, kteří smí v naší republice žít, a zároveň se jejich výskyt omezil na vymezené oblasti. Lze se oprávněně domnívat, že pokud by to záleželo právě na ministerstvu zemědělství, takovou optimální oblastí pro vlky by byl výběh v zoo.

Ukrajinský režisér Oleh Sencov, který se po anexi Krymu stal proti své vůli ruským občanem, a jako takový byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen za údajný terorismus na 20 let vězení, má po šesti letech v tvrdém sibiřském kriminálu konečně šanci na propuštění.

V závěru týdne se dokonce už objevily zprávy, že je Sencov na cestě domů v rámci výměny zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou, nakonec ale byla výměna odložena. Její součástí mají například být i ukrajinští námořníci zajatí v Kerčském průlivu.

Pražský vrchní soud zjistil, že lobbista Roman Janoušek, který má přerušený trest vězení kvůli závažným zdravotním problémům, vyžadujícím podle soudu předložené lékařské zprávy, aby byl neustále pod dohledem poučené osoby, která mu může poskytnout první pomoc, chodí i bez tohoto doprovodu normálně do společnosti, na plovárnu, či jezdí na kole.

Janoušek si z trestu čtyř a půl roku za úmyslné sražení ženy autem odseděl zatím asi rok a čtvrt, ze zdravotních důvodů je nyní na svobodě a žádá, aby se už do vězení vracet vůbec nemusel.

Čeští policisté se pochlubili, jak jim v ochraně zákona pomáhá nejmodernější technika. Policejní dron vybavený termokamerou objevil v Brdech dvě mladé dvojice, tábořící v chráněné oblasti, která byla ještě nedávno dopadovou plochou pro dělostřelecké granáty, za což oběma párům hrozí pětitisícová pokuta.

„Romantiku ve hvozdech přírody ukončil příjezd policejní hlídky,“ zhodnotila pohotový zásah pořádkových sil policejní mluvčí. Ať nám romantiku nikdo neukončí, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)