Co jiné zabije, Andreje Babiše posílí? (2019)

Ondřej Konrád. Komentář.

Natočeno 2019. Premiéra 16. 9. 2019 (ČRo Plus, 6:50 h.; 3 min.) v cyklu Názory a argumenty .

Lit.: Konrád, Ondřej: Ondřej Konrád: Co jiné zabije, Andreje Babiše posílí? In web ČRo Plus, 16. září 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Že není Petr jako Pavel, víme i navzdory jistému úsloví. Pěkně by se to dalo ukázat při srovnání kteréhokoli domácího vysokého politika posledních tří dekád s Andrejem Babišem. Ten vskutku není jako kdokoli druhý.

Kdyby se pod sebe sepsaly veškeré problematické záležitosti, které se v souvislosti s ním vynořily od podzimu 2013, kdy jedním rázem vstoupil na prvý pokus do Sněmovny a vlády, vznikl by seznam, jehož pouhá polovina by spolehlivě dávno zlikvidovala každého jiného politika.

Nesentimentální symbióza

Mnozí by se nedostali ani přes pomyslnou prvou překážku, totiž jmenování ministrem i bez lustračního osvědčení, čehož bylo Babišovi dopřáno prezidentem Zemanem v lednu 2014. A lze to chápat coby prvý krok k následné symbióze stvrzené tím, že do kampaně druhé přímé volby hlavy státu nepostavilo hnutí ANO svého kandidáta a Babiš pak přímo Zemana podpořil.

Na oplátku jej za to Zeman veřejně a opakovaně slíbil jmenovat premiérem zase a znova, i kdyby hromy bily a Babiš byl dokonce odsouzený, třebaže jen prvoinstančně. A vůbec za ním stál a stojí, kdykoli je třeba. Včetně kauzy Čapí hnízdo. Dodejme ovšem: pokud by se to Miloši Zemanovi z jakýchkoli důvodů nehodilo, hodil by premiéra přes palubu a slzu nezamáčkl.

Ale zpět k výčtu kontroverzních bodů předsedy ANO, z nichž namátkou můžeme vytáhnout třeba korunové dluhopisy, které si koupil od své firmy. Nebo skandálně znějící nahrávky hovorů s reportérem jím vlastněného média (viz okřídlený citát „Naši na ně klekli.“). Tedy média jím formálně vlastně nevlastněného. Jak zákon, možná obejitelný, káže.

Ani Standa, ani Péťa

Doslova divoce pak působila historka s Babišovým synem, takto jedním z vlastníků vyšetřované farmy Čapí hnízdo, kterého na čas odsunul jistý ruský Kerberos na Kremlem anektovaný Krym! A Babiš, byť se to odehrávalo na Slovensku, nedokázal také přes různá odvolání vyvrátit označení za spolupracovníka komunistické StB.

K vrcholným momentům patří jeho projev z března 2016 k poslancům, kdy po měsících mlžení náhle vyšlo najevo, že Čapí hnízdo v době žádosti o evropskou dotaci patřilo papírově dětem a nynějšímu švagrovi. Teprve v zárodku je, a možná se ovšem nerozvine, ještě se uvidí, kauza skoro třísetmiliónové propagace Agrofertu. Nemluvě o bruselském šetření dotací pro holding, který i přes vývod do svěřenského fondu možná premiér dál kontroluje.

A že je ovšem přes to, a je toho vícero, pořád na čele volebních preferencí a žebříčku důvěryhodnosti, nad tím leckdo stojí v mohutném údivu. Trestní stíhání definitivně zastavené anebo zas třeba znovu rozběhnuté, patrně jeho postavením vážněji hned tak nezatřese. Kdo jej chtějí porazit, musí to mít bez ustání na paměti. Že zkrátka Andrej není Standa, Mirek, Jirka, Péťa nebo Bohouš.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)