Ranní úvaha Anny Beaty Háblové – Plečnikovo tajemství (2019)

Anna Beata Háblová. Úvaha.

Natočeno 2019. Premiéra 14. 10. 2019 (ČRo 3 Vltava, 4 min.).

Lit.: Háblová, Anna Beata: Anna Beata Háblová: Plečnikovo tajemství. In web ČRo 3 Vltava, 14. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Je to ta hodina mezi kulisou pražských Vinohrad a rozhraním dne, kdy je ještě město zalepené spánkem, ale světlo už se natahuje nad obzor. To je ta chvíle, kdy už jsem osvěžen ostrými hranami střech, ale smyčce tramvají ještě nezkouší naladit struny kolejí. Mlčí i opilé stíny laviček a chodníky natažené přes náměstí dospávají. Je to vzácný okamžik jitření.

Jsem kostelem Nejsvětějšího srdce Páně. Jsem sám a přemýšlím. Chvíli se věží rozhlížím po tvarech města, pak ale zavřu oko hodin a na chvíli se zasním.

Probírám se svými vzpomínkami. Vidím v nich svého slovinského architekta Josipa Plečnika, člověka skromného až do takové míry, že za svou práci na mé stavbě odmítl honorář. Vypadal důstojně a měl styl. Nosil středně dlouhý pěstěný vous, vlasy sčesané dozadu a široký klobouk. Řekl bych, že by si dnes nezadal z žádným hipsterem.

Na rozdíl od nich si ale příliš nevěřil, a proto i já často přemítám o tom, jestli jsem dost dobrou stavbou. Jestli obstojím mezi jinými chrámy a kostely. Jsem jen jednoduchou kompozicí dvou kvádrů, napětím mezi halou s deskovým stropem a věží s prosklenými hodinami. Jsem jen prostorem, ve kterém se stoupá.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)