Klaus a Zeman v cinkotu metálů (2019)

Jiří Leschtina.

Natočeno 2019. Premiéra 25. 10. 2019 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Leschtina, Jiří: Jiří Leschtina: Klaus a Zeman v cinkotu metálů. In web ČRo Plus, 25. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Když při svátečním pondělku na Pražském hradě připne prezident Miloš Zeman státní vyznamenání na hruď Václava Klause, završí se tak symbolicky jejich více než dvacetileté spojenectví.

To poznamenalo tuto zemi zásadním způsobem.

Jejich vytrvalé a navzájem se oživující mocenské souručenství bylo natolik těsné a osudové, že Zeman dekorováním Klause tak nějak vyznamenává i sebe samotného.

Jak Václav Klaus, tak Miloš Zeman v první polovině 90. let sehráli roli, kterou je možné vnímat i pozitivně. Klausova energie, reformní elán i důraz na co nejrychlejší privatizaci, liberalizaci cen a zahraničního obchodu byly zcela zásadní pro přechod od státní k tržní ekonomice. Klaus také rychle pochopil, že reformních cílů nedosáhne bez vytvoření silné strany jako hybatele celé transformace.

Vlastně tak Klaus svým způsobem směroval Miloše Zemana k vytvoření rovnocenné levicové alternativy v podobě sociální demokracie. Těžko ovšem mohl tehdy někdo tušit, že oba lídři nakonec zvlášť destruktivním způsobem přispějí ke zničení svých partají, které je vynesly k moci. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)