Zrcadla v zrcadle 1/3 (2019)

Adam Borzič. Úryvky z rozsáhlého eseje s názvem Zrcadla v zrcadle, obsaženého ve sbírce Západo-východní zrcadla básníka, redaktora a terapeuta. Pro rozhlas připravil a účinkuje Petr Gojda. Zvukový mistr Radim Dlesk. Režie Petr Mančal.

Natočeno 2019. Premiéra 11. – 13. 12. 2019 (ČRo 3 Vltava, 9:10 h.; 14 min) v cyklu Esej.

Obsah: 1. Renesanční Florencie (13:41) – 2. Islámská spiritualita (14:32) – 3. Krize jako bod obratu (13:33).

Lit.: Gojda, Petr: Adam Borzič: Zrcadla v zrcadle. In web ČRo 3 Vltava, 13. prosinec 2019 (článek). – Cit.: Představte si básníka jako badatele – archeologa myšlení a poezie – který se při svém studiu zatoulá do neobyčejného zrcadlového sálu. Na každé ze stěn jedno zrcadlo. Stačí se pozorně zadívat… Tři úryvky z rozsáhlého eseje Zrcadla v zrcadle z pera básníka, redaktora a terapeuta Adam Borziče (…).

Stačí se pozorně zadívat a v každém ze zrcadel se postupně objeví jedna z velkých figur klasického myšlení a umění. Jeden prastarý mentor. A básník se ptá. Jak psát? O čem? Jak žít? A kde je Bůh? A kromě zrcadlení minulosti jde také, a možná především, o zrcadlení kultur. Ze souhrnu všech odpovědí se rodí souzvuk, který vedle sebe staví postavy evropské renesance a blízkovýchodního súfismu. A k nim staví také mistry mluveného slova, kterých se při četbě sejde celá desítka v čele s Viktorem Preissem, Janem Kačerem a Josefem Somrem. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)