Dosídlení (2020)

Alena Zemančíková. Fejeton.

Natočeno 2020. Premiéra 24. 1. 2020 (ČRo Plzeň, 5 min.).

Lit.: Zemančíková, Alena: Alena Zemančíková: Dosídlení. In web ČRo Plzeň, 24. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nad osidlováním pohraničí po roce 1945 a nelehkým životem v této i pozdější době, zejména na Tachovsku, se zamyslela publicistka Alena Zemančíková.

Moji rodiče se přistěhovali do západočeského pohraničí (přesně do Boru u Tachova) v roce 1954. Jedinou výhodou, jíž se jim dostalo, bylo přidělení bytu. Byt v Boru byl skoro neobyvatelný, pozdější byt v Tachově byl sice ve vile po řediteli tabákové továrny, ale pro nás tím hůř. Vila byla dimenzovaná a zařízená na domácnost se služebnictvem. Po několika zimách spojených s praskáním trubek a mrznutím vody se matka ráda stěhovala do paneláku. Byl rok 1960, šla jsem v té době do první třídy.

Prostě jsme žili obklopeni přírodními krásami a pohraničním pásmem. O historii kraje se rodiče nezajímali, to radši hráli ochotnické divadlo. Tak jsem se nedozvěděla nic ani o původních Němcích, ani o později dosídlených lidech.

Na okres Tachov přišlo mezi lety 1945–47 celkem 14 344 osídlenců. Z toho pětina náležela k cizím národnostem, Rusínům, volyňským Čechům, Slovákům, Rumunům. Tito osídlenci neměli buď nic společného se zemědělstvím, nebo byli zvyklí hospodařit v nížinatých krajích a jejich zkušenosti nebyly přenositelné do horského prostředí Českého lesa.

Většinou velmi špatně odhadli své síly a možnosti. Problémy ve vysídleném pohraničí se podílely na zásobovací krizi roku 1948. Tohoto stavu komunisté zneužili k útoku proti soukromým rolníkům. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)