Město (2020)

Ivan Hoffman. Glosa.

Natočeno 2020. Premiéra 12. 2. 2020 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Hoffman, Ivan: Ivan Hoffman: Město. In web ČRo Plus, 12. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nedávno jsem nad ránem projížděl Ostravou. Zaznamenal jsem průmyslovou scenérii, která se vynořila v zimním přítmí.

A hned jsem věděl, že k ní přičiním provokativní komentář ve smyslu: „Takto je to správně!“

Kdysi se do měst přicházelo za prací. Tu lidé nacházeli v továrnách, kolem kterých pro dělníky vyrostly domy a bytovky. Jak se města rozrůstala, vznikla přirozeně poptávka po službách a ve městě se uživil i pekař, doktor anebo učitel.

Impulzem pro akumulaci lidí v městských aglomeracích ale nepochybně byla industrializace, nikoli spolkový život, kulturní vyžití či kavárenský diskurs.

Dnešní město nabízí místo práce výdělek, nejčastěji někde v kanceláři u počítače. Pro průmyslovou činnost v něm není místo. Prašné a hlučné továrny dávno osiřely a staly se ekologickou zátěží. Města řeší, jak někdejší průmyslové areály nahradit business centry, nákupními galeriemi a luxusním bydlením. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)