Foldyna, Zimola i další bratrovraždění dál potápí ČSSD (2019)

Petr Holec. Komentář.

Natočeno 2019. Premiéra 1. 10. 2019 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Holec, Petr: Petr Holec: Foldyna, Zimola i další bratrovraždění dál potápí ČSSD. In web ČRo Plus, 1. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Už je z toho nekonečný příběh. Ve sněmovních volbách v roce 2017 utrpěla ČSSD sedmiprocentní debakl a od té doby jako by v Lidovém domě neznali bratra.

Stranu dál štípou nejen další volební debakly a účast ve vládě s ANO, ale i vlastní členové. ČSSD nedávno zkusila vyloučit svého poslance a bývalého místopředsedu Jaroslava Foldynu, rozprášila většinu ostravských organizací a teď o založení vlastního hnutí mluví její další bývalý místopředseda Jiří Zimola.

A to vše navíc pouhý rok před klíčovými krajskými volbami. Právě kraje jsou totiž to poslední, co ČSSD zbývá z její někdejší slávy; voliči ji vyvedli z Evropského parlamentu i pražského magistrátu a podle některých předvolebních průzkumů jí odchod hrozí i ze Sněmovny.

I proto napětí ve straně stále houstne, místo aby se konečně věnovala pouze voličům, jak po několika volebních sjezdech i vnitrostranickém referendu marně slíbil její šéf a vicepremiér Jan Hamáček.

ČSSD si ještě ke všemu sama dává rány v nejcitlivějších místech. Právě bývalý jihočeský hejtman Zimola byl jedním z jejích dvou posledních politiků, kteří v roce 2016 dokázali vyhrát krajské volby. „K založení vlastní politické strany nebo hnutí mě spousta mých spolustraníků vyzývá už delší dobu. To nelze ignorovat a nelze o tom nepřemýšlet. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)