Nad právním státem se stmívá. A to i v Česku (2020)

Jiří Leschtina. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 18. 2. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Leschtina, Jiří: Jiří Leschtina: Nad právním státem se stmívá. A to i v Česku. In web ČRo Plus, 18. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Volba nového ombudsmana bezesporu vzbudila rozruch.

Pod dojmem zvolení Stanislava Křečka by ale bylo neblahé zapomínat, že triumf zemanovsko-babišovské hlasovací koalice v podobě ANO, KSČM, SPD a Trikolóry mohl být jen rozcvičkou k útoku na samu podstatu liberálního státu.

Poslanci totiž mají na stole návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové, aby nové soudce vybíraly komise, o jejichž složení by rozhodovalo pouze a jen ministerstvo spravedlnosti. Přijetí takového zákona by v nevídané míře narušilo oddělení moci vládní od moci soudní, které je alfou a omegou právního státu.

„To je přesně ono, kdy si vláda najde způsob, kterým infiltruje do soudnictví své osoby,“ glosovala již návrh prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Polský vzor

Benešové paragraf skutečně připomíná Evropskou komisí tvrdě kritizovaný útok na justici v Polsku. Nové soudce tam od loňského roku vybírá Zemská soudní rada, kterou volí Sejm.

Což je vlastně o něco méně drakonický způsob ve srovnání s návrhem, který svěřuje sestavení výběrové komise jediné osobě – ministrovi. V případě paní Benešové pak ministryni dosazené za podezřelých okolností mocenským duem Zeman – Babiš.

To je ovšem zásadní obrat od nynější praxe, kdy kandidáty na soudce ministerstvu předkládají předsedové krajských soudů. Ministr pak určuje, které z nich navrhne prezidentovi. To jistě také není zrovna průhledný postup. Není vůbec zřejmé, jak se tito kandidáti vybírají na krajských soudech. A že tam hrají roli i různé osobní vazby, to je nabíledni.

Pořád je ale snesitelnější, když nové soudce navrhuje osm šéfů krajských soudů. U nich předpokládáme alespoň základní vědomí, že sázka na špatné kandidáty poškodí pověst celé justice, které jsou krajské soudní špičky bytostnou součástí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)