Prolomit vlny – #MeToo vrací úder: Harvey Weinstein půjde za mříže (2020)

Weinstein jde za mříže. Co rozsudek znamená pro oběti sexuálního násilí a jaký dopad ještě může mít? Komentář připravila Johanna Nejedlová.

Natočeno 2020. Premiéra 26. 2. 2020 (ČRo Rádio Wave, 5 min.).

Lit.: Nejedlová, Johanna: #MeToo vrací úder: Harvey Weinstein půjde za mříže. Jak to promění debatu o sexuálním násilí? In web ČRo Radio Wave, 26. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Filmový producent Harvey Weinstein, obviněný téměř stovkou žen ze znásilnění, půjde do vězení. V pondělí nad ním porota vynesla verdikt a shodla se, že je vinný ze znásilnění a vynuceného orálního sexu. Dalších dvou těžších obvinění ho zprostila. Znamená to něco pro debatu o sexuálním násilí v Česku?

Harvey Weinstein rozhodně nebyl prvním mocným mužem obviněným ze znásilnění. Pondělní rozsudek vynesený nad filmovým producentem je však významným krokem v boji proti sexuálnímu násilí. Weinstein byl odsouzen za vynucení orálního sexu u jedné ženy a znásilnění druhé. Délku trestu se teprve dozvíme, hrozí mu ale 5 až 25 let vězení. Navíc čelí dalšímu obvinění ze znásilnění z roku 2013, a tak ho čeká ještě soud v Los Angeles.

Případ bývalého filmového magnáta bedlivě sledoval celý svět. Odhalení, se kterými přišel v říjnu roku 2017 americký The New York Times, spustila kampaň #MeToo, která výrazně přispěla ke změně pohledu na sexuální násilí. Miliony žen po celém světě svému okolí sdělovaly, že i ony mají zkušenost se sexuálním násilím. Samotného Weinsteina označilo jako pachatele násilí téměř sto žen. Jak je možné, že nakonec slavíme jako úspěch to, že padl rozsudek ve dvou případech sexuálního násilí jím spáchaných? Co ten zbytek? Proč se vůbec nedostal k soudu?

Mnohým svým obětem, většinou herečkám, Weinstein spolu se spolupracovníky vyhrožoval, případně zastrašoval i jejich rodiny. S částí žen uzavřel dohody o vyrovnání, které jim zakázaly o incidentech promluvit. Americké expertky na sexuální násilí hovoří o tom, že by se měl zavést registr podobných dohod. Ve chvíli, kdy se u někoho začnou podobná ujednání opakovat, mělo by se dát proti takovému jednání zakročit. Herveyho oběti jsou také typické tím, že neodpovídají mýtu o ideální oběti. Mýtu o oběti ale neodpovídá většina žen, protože většinu znásilnění spáchá někdo, koho znásilněná zná. Pro tyto ženy je pak mnohem těžší o sexuálním násilí promluvit. Společnost jim má často tendenci nevěřit, házet část viny za to, co se jim stalo, na ně, často se dokonce samy z toho, co se jim stalo, obviňují. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)