Svět je pozorování (2020)

Gary Snyder. Kapitola z knihy Praxe divočiny amerického básníka, esejisty, enviromentalisty a představitele Beat generation. Překlad Luboš Snížek. Pro rozhlas připravil Petr Gojda. Režie Petr Mančal.

Účinkuje Justin Svoboda.

Natočeno 2020. Premiéra 20. 3. 2020 (ČRo 3 Vltava, 9:10 h.; 12 min) v cyklu Esej.

Lit.: Gojda, Petr: Gary Snyder: Svět je pozorování. In web ČRo 3 Vltava, 20. březen 2020 (článek). – Cit.: Kapitola z knihy Praxe divočiny amerického básníka, esejisty, enviromentalisty a představitele Beat generation. Garymu Snyderovi bude letos v květnu bude 90 let. Na první jarní den, v době klimatické krize, necháváme zaznít právě jeho hlas apelující k vzájemnému respektu s přírodou. (…)

Svět divoké přírody bez cest předčí školu a z těch, kteří jím prošli, mohou být přísní i zábavní učitelé. Člověk odtud je ve stálém kontaktu s bezpočetnými rostlinami a zvířaty. Dosáhnout dobrého vzdělání znamená naučit se písním, příslovím, příběhům, pořekadlům, mýtům (a technickým postupům), které zahrnují i zkušenost ne-lidských členů místního ekologického společenství. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)