Zastavte exekuce. Okamžitě! (2020)

Apolena Rychlíková. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 24. 3. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Rychlíková, Apolena: Apolena Rychlíková: Zastavte exekuce. Okamžitě! In web ČRo Plus, 24. březen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) Úlevy na daních, odklady záloh fyzických i právnických osob, uplatňování případných ztrát pro firmy, a to i zpětně.

To jsou jen některá z opatření, která vláda přijala, aby se pomohlo podnikatelům řešit složité situace vzniklé důsledkem pandemie koronaviru.

Spolu s tím, jak vstřícně se vláda staví k byznysovým odvětvím, roste ale obava, aby nezapomněla na ty, kteří jsou už dnes pod největším tlakem. Lidé v exekucích mezi ohrožené členy společnosti bezesporu patří. Ale o plošném zastavení vymáhání exekucí nepadlo zatím ani slovo. Jak je to možné?

Těžko odhadnout, kolik lidí přišlo o práci a také o jakou. Čísla o lidech „zaměstnaných“ na švarcsystém nemáme, dá se ale předpokládat, že na tomto nelegálním systému bude fungovat nezanedbatelná část společnosti. Servírky, barmani, kuchaři, lidé v kreativním průmyslu – od divadelníků, hudebníků k filmařům –, někteří dělníci a dělnice na stavbách, hlídači. Ti všichni jsou teď nejspíš bez peněz.

Zavřené školy zase donutily rodiny pečovat o děti, a ošetřovné ve výši 60 % z platu není zrovna dostačující náhradou příjmů – vzhledem k tomu, jak nízké jsou v Česku mzdy a že i bez koronaviru většina společnosti nedosáhla na takzvanou „důstojnou mzdu“. Ohrožení jsou samozřejmě lidé samostatně výdělečně činní a také zaměstnanci – čeká se propouštění.

Nečinnost a nezájem o dlužníky

Podle agentury STEM bude mít 300 tisíc lidí skutečné finanční problémy – nemají úspory ani na jediný měsíc. Už dnes hlásí podle serveru iRozhlas.cz potíže na třináct procent lidí, další pětina počítá s vážným zhoršením situace.

S tím, jak budou vládní opatření postupovat, se k nim můžou přidat další lidé a řady exekvovaných se budou rozšiřovat. V dluhové pasti je stále kolem 800 tisíc lidí a velká část z nich nemá jednu, ale hned několik exekucí. Tito lidé stojí dnes na prahu doživotního zadlužení.

Exekutorská komora sice doporučila úřadům, aby do konce března „s výjimkou případů hodných zvláštního zřetele“ neprováděly vyklízení, soupis majetku dlužníků ani kamenné dražby, k zastavení exekucí jako takových ale nedošlo. Mnohem víc komora řešila, jak předejít nákaze vymahačů dluhů: dlužníky mají prý nabádat k elektronické komunikaci a dálkovým platbám. Je tak na libovůli jednotlivých úřadů, jak se v krizi zachovají.

Lidé, které koronavirus ekonomicky oslabil, teď řeší tak základní otázky jako, kde vzít na nájem a jídlo. Ti, kteří jsou navíc ještě v exekuci, budou vystaveni enormnímu tlaku a hrozí, že si na úplně základní výdaje budou muset dále půjčovat. Riziko, že řetězené spotřebitelské úvěry vrhnou zadlužené lidi do ještě větších dluhů, je značné. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)