Ha, well… very nice story (2020)

Eva Turnová. Glosa.

Natočeno 2020. Premiéra 7. 8. 2020 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Turnová, Eva: Eva Turnová: Ha, well… very nice story. In web ČRo Plus, 7. srpen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) Šla jsem se svým anglickým kamarádem do Lucerny na film o Havlovi. Hned v úvodu mě potěšilo, jak Viktor Dvořák perfektně zvládl Havlův introvertní projev, včetně neodolatelného pohledu raněného srnce. (…)

Aňa Geislerová zase skvěle předvedla Olgu, která svým decentně přezíravým výrazem sekernice uměla vždycky všechny srovnat do latě. Vzpomněla jsem si na pověstnou ostrou výměnu mezi dvojicí na téma „knihy“:

„Olgo, od kterýho nakladatele jste brali knížky? My od Borovýho.“

„My bysme asi taky brali od Borovýho, kdybysme měli co žrát, Václave,“ sekla po Vaškovi Olga.

Škoda, že filmoví tvůrci nevyužili potenciálu herců a nesnažili se rozkrýt podstatu osudového vztahu mezi buržoazním mazánkem a žižkovskou holkou, který zdaleka nespočíval jen v Olžině peskování a tolerování milenek.

Škoda, že se nepokusili zjistit, proč se stal Havel součástí něčeho tak obhroublého a nevázaného, jako je underground. Jak to, že s ním souzněl, proč se ponořil do intelektuálního hledání, ve kterém se neutopil, ale došel naplnění. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)